MENU

Σε επίπεδα ρεκόρ άνω των 16 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο των κατασκευαστικών ομίλων

Επίκεινται νέες σημαντικές αναθέσεις που θα αυξήσουν περαιτέρω το προς εκτέλεση αντικείμενο εργασιών

Στο ποσό «μαμούθ» των 16,5 δισ. ευρώ περίπου ανέρχεται το ανεκτέλεστο των μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων, δείγμα της αναπτυξιακής δυναμικής που έχει ο κλάδος τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων της χώρας.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, σχεδόν το ήμισυ αυτού, ανήκει στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που πρωταγωνιστεί στον κλάδο με έργα προς υλοποίηση της τάξεως των 7,5 δισ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ενσωματώσει σταδιακά το προσεχές διάστημα στο χαρτοφυλάκιό του και τις τρεις μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης που αφορούν στην Εγνατία Οδό, την Αττική Οδό και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), εξέλιξη που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στον χώρο των κατασκευών.

Σημαντικό ανεκτέλεστο έργων, αν και με απόσταση από τον πρώτο, διαθέτει η Intrakat μετά την απόκτηση και ένταξη στον όμιλό της της εταιρίας ΑΚΤΩΡ. Το ποσό του ανεκτέλεστου των δύο αυτών εταιριών αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η εταιρία ΑΒΑΞ με έργα προς εκτέλεση ύψους 3 δισ. ευρώ.

Πολύ μικρότερο είναι το ανεκτέλεστο που έχει να υλοποιήσει η εταιρία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος, με περίπου 1 δισ. ευρώ και το οποίο αφορά σε έργα που εδράζονται και εκτελούνται στην Ελλάδα.

Τα έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν και να ανατεθούν το προσεχές διάστημα, με χαρακτηριστικότερα αυτά που αφορούν στην αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, θα οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των κατασκευαστικών ομίλων , εξασφαλίζοντάς τους αντικείμενο εργασιών για τουλάχιστον μια τριετία.

Αποτύπωση στα οικονομικά μεγέθη

Τα δεδομένα αυτά αντικατοπτρίζονται σε ένα βαθμό και στα οικονομικά μεγέθη των ομίλων.

Ενδεικτική είναι η εικόνα των επιδόσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία στο εννεάμηνο του 2023 εμφάνισε συνολικά έσοδα 2,53 δισ. ευρώ, με τη λειτουργική κερδοφορία να αγγίζει τα 396 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 88,8 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του έτους αναμένεται περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών αυτών, αναδεικνύοντας τον κυρίαρχο ρόλο του ομίλου στον κλάδο.

Η Intrakat μαζί με την εταιρία Άκτωρ, αν και η ενοποίηση αφορά μόλις σε διάστημα δύο μηνών, εμφάνισαν κύκλο εργασιών για το σύνολο του 2023 της τάξεως των 412 εκατ. ευρώ. Μετά από δύο χρόνια ζημιογόνων χρήσεων, ο όμιλος επέστρεψε στην λειτουργική κερδοφορία με το ενοποιημένο EBIDTA να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 16 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων σε 3 εκατ. ευρώ.

Ο τρίτος πόλος του κλάδου, η εταιρία ΑΒΑΞ, εμφάνισε στο εξάμηνο του 2023 ενοποιημένο κύκλο εργασιών 192,2 εκατ. ευρώ με το μεικτό αποτέλεσμα να ανέρχεται στα 9,8 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος ΑΒΑΞ παρουσίασε κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (EBITDA) 27,4 εκατ. ευρώ και καθαρό κέρδος μετά φόρων ύψους 3,4 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Σχετικά Άρθρα