MENU

Καθαρά κέρδη 30 εκατ. ευρώ για τη «Φυσικό Αέριο» και αύξηση του πελατολογίου το 2023

H αύξηση των ΑΠΕ στο μείγμα θα συνεχίσει να «πιέζει» το κόστος του ρεύματος προς τα κάτω

Καθαρά κέρδη ύψους 30 εκατ. ευρώ και σημαντική διεύρυνση της πελατειακής της βάσης κατά σχεδόν 12% -ή 34.722 πελάτες σε απόλυτους αριθμούς- πέτυχε για το 2023 η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, στο κλείσιμο της περασμένης χρονιάς οι πελάτες της εταιρείας ανήλθαν σε κάτι λιγότερο από 334.000 (για φ.α. και ρεύμα), έχοντας τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία οκταετία.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Γιάννης Μητρόπουλος, σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για τους συντάκτες με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, επεσήμανε την αναπτυξιακή τροχιά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Φυσικό Αέριο ΕΕΕ ενώ αναφέρθηκε και στις τάσεις της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.

Σημαντική εξοικονόμηση με το φυσικό αέριο

Σχετικά με το φυσικό αέριο, ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι οι διεθνείς τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά, σε συνέχεια της αποκλιμάκωσής τους ήδη από το 2023, κινούμενες μεταξύ 29 και 33 ευρώ/MWh. Πρόσθεσε δε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να κινούνται αρκετά χαμηλότερα από τα 30 ευρώ/MWh, ωστόσο τελευταία έχουν καταγράψει μικρή αύξηση λόγω των πρόσφατων γεωπολιτικών αναταράξεων.

Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 (Οκτώβριος – Απρίλιος), το φυσικό αέριο αναδείχθηκε και πάλι ως η πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με το ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης, η εξοικονόμηση για ένα νοικοκυριό σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση φ.α. άγγιξε το 45,5% και το 49% για τις αυτόνομες εγκαταστάσεις (λόγω της δυνατότητας για περαιτέρω οικονομία από το ζεστό νερό χρήσης).

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις επιχειρήσεις, καθώς η εξοικονόμηση συγκριτικά με το ηλεκτρικό ρεύμα υπολογίζεται στο 64% ενώ σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης στο 42%. Ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο ΕΕΕ εξήγησε ότι το φ.α., πέραν της περιόδου της ενεργειακής κρίσης, είναι σταθερά το πιο οικονομικό προϊόν, παραθέτοντας ως παράδειγμα την εξοικονόμηση μίας μέσης πολυκατοικίας σε βάθος δεκαετίας η οποία ανέρχεται στο 35,7% ή 18.000 ευρώ (3.500 ευρώ ανά διαμέρισμα).

Τάση μείωσης των τιμών ρεύματος λόγω ΑΠΕ

Αναφορικά με την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μητρόπουλος εκτίμησε ότι τον Απρίλιο οι τιμές θα κινηθούν στα επίπεδα των 60 ευρώ/MWh και ίσως λίγο πιο ψηλά τον Μάιο, σημειώνοντας όμως ότι, ως τάση, η αύξηση των ΑΠΕ στο μείγμα θα συνεχίσει να «πιέζει» το κόστος του ρεύματος προς τα κάτω.

Σε επίπεδο λιανικής αγοράς, ανέφερε ότι η κινητικότητα των πελατών από τη ΔΕΗ προς τους εναλλακτικούς παρόχους είναι σημαντική και σταδιακά θα αυξηθεί, αλλά είναι μία διαδικασία που θα πάρει χρόνο.

Σχετικά Άρθρα