MENU

Αγορά νεόδμητης κατοικίας: Πώς να αποφύγετε τις πρόσθετες δαπάνες – Οι δυο σοφές κινήσεις

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Οι αγοραστές νεόδμητων κατοικιών μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από δυσάρεστες εκπλήξεις, οι περισσότερες από τις οποίες περιλαμβάνουν έξτρα εργασ;ίες και εκτοξεύουν σημαντικά το κόστος.

Τον Φεβρουάριο, η μέση τιμή πώλησης για νεόδμητα σπίτια που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ ήταν 400.500 δολάρια, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ και το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης.

Αλλά η αξία ενός νεόδμητου σπιτιού θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών που προστίθενται, δήλωσε η πιστοποιημένη χρηματοοικονομική σύμβουλος κ. Veronica Fuentes.

Πώς θα μειωθεί το κόστος

Για να μειώσει το κόστος σε μια νέα κατασκευή ο δυνητικός αγοραστής, ίσως θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον εργολάβο για να αναλάβει τις πρόσθετες εργασίες αργότερα, λένε οι ειδικοί.

“Σκεφτείτε εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν εύκολα να προστεθούν αργότερα”, δήλωσε η κ. Angie Hicks, ειδικός σε θέματα σπιτιού και συνιδρυτής της Angi, μιας διαδικτυακής αγοράς που συνδέει τους ιδιοκτήτες σπιτιού με επαγγελματίες εργολάβους για τη συντήρηση ή την ανακαίνιση του σπιτιού.

Ενώ πολλά στοιχεία συμβάλλουν στο συνολικό κόστος ενός νεόδμητου σπιτιού, ένας τρόπος για να διατηρήσετε την τιμή εντός ορίων είναι να αναβάλλετε στοιχεία για μελλοντικές ανακαινίσεις ή αναβαθμίσεις, τονίζουν οι ειδικοί.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ιδιοκτήτες σπιτιού ξόδεψαν κατά μέσο όρο 13.667 δολάρια σε 11,1 έργα το 2023, επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με την έκθεση State of Home Spending της Angi. Στην έρευνα συμμετείχαν 6.400 καταναλωτές μεταξύ 22 και 23 Οκτωβρίου.

Πώς καλύφθηκαν οι ανακαινίσεις

Σχεδόν οι μισοί (46%) ιδιοκτήτες σπιτιού χρησιμοποίησαν μετρητά από τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τις ανακαινίσεις. Περίπου το 20% χρησιμοποίησε πιστωτικές κάρτες, ενώ μια μειοψηφία, το 7%, αναχρηματοδότησε ένα υφιστάμενο δάνειο και το 5% χρησιμοποίησε ένα δάνειο με πιστωτική γραμμή home equity line of credit.

Ενώ το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τα υλικά, τους εργάτες και την τοποθεσία, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού πλήρωσαν μεταξύ 14.611 και 41.440 δολαρίων για την αναδιαμόρφωση μιας κουζίνας το 2024, διαπίστωσε η Angi. Εν τω μεταξύ, η αναδιαμόρφωση του μπάνιου μπορεί να κυμαίνεται από 6.629 έως 17.536 δολάρια. Εάν γνωρίζετε ότι θα αναβαθμίσετε τα χαρακτηριστικά του σπιτιού, προτιμήστε προς το παρόν τα βασικά ή τα φθηνότερα, δήλωσε ο Hicks.

Σχετικά Άρθρα