MENU

Ακμάζουν οι γραφειακοί χώροι με πράσινη πιστοποίηση – Οι «ρίζες» των νέων τάσεων

Ευαισθητοποίηση αγοραστών στην ηλικιακή ομάδα 35-45 ετών


Πρόσφατες εκθέσεις της εταιρίας ακινήτων CBRE Group και της εταιρίας συμβούλων Xynteo, έδειξαν ότι οι χώροι γραφείων με πράσινη πιστοποίηση έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο με την πάροδο των ετών, στην Ινδία.

Η έκθεση “India Office Figures-Q12024” της CBRE, που δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου, αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς χώρους που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ήταν πράσινα πιστοποιημένοι και περίπου το 63% των μισθώσεων πραγματοποιήθηκε σε πιστοποιημένα περιουσιακά στοιχεία.

“Οι βιώσιμες πρακτικές στον τομέα των ακινήτων έχουν πάρει κεντρική θέση, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα των έργων. Η ζήτηση για πράσινα κτίρια δεν περιορίζεται μόνο στα μητροπολιτικά κέντρα.

Τα οικονομικά οφέλη των πράσινων χαρακτηριστικών, όπως η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση λογαριασμών ενέργειας, είναι ελκυστικά για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις σε όλες τις τοποθεσίες”, δήλωσε στο FE ο κ. Anshuman Magazine, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος-Ινδία, Νοτιοανατολική Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική της CBRE.

Αποδείξεις με νούμερα

Η έκθεση της εταιρείας του Φεβρουαρίου σχετικά με τη βιωσιμότητα αποκαλύπτει ότι τα τελευταία εννέα χρόνια, οι χώροι γραφείων στην Ινδία με πράσινο πιστοποιητικό διπλασιάστηκαν από 176 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια σε 366 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια (πριν από το 2015 έως το 2023), τα οποία είναι σταθερά με σύνθετό ετήσιο ρυθμός ανάπτυξης (CAGR) 10% σε έξι κορυφαίες πόλεις.

Επιπλέον η έκθεση του Μαρτίου της Xynteo αναφέρει ότι οι καταναλωτές κατοικιών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 5% έως 10% πριμοδότηση για πράσινα κτίρια, ενώ οι κάτοχοι γραφείων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πάνω από 15% για πράσινα κτίρια και έως και 50% πριμοδότηση για κτίρια με καθαρό μηδέν.

Οι κάτοχοι μισθώνουν όλο και περισσότερο πράσινους χώρους γραφείων, με πάνω από το 85% να παρακινείται από την εξοικονόμηση ενέργειας και τους στόχους βιωσιμότητας και το 74% να είναι πρόθυμο να πληρώσει υψηλότερα ασφάλιστρα για κτίρια με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι το 42% των επτά κορυφαίων πόλεων της Ινδίας με απόθεμα γραφείων κατηγορίας Α είναι ήδη πιστοποιημένο ως προς το πράσινο.

“Η έλξη προς τα βιώσιμα και πράσινα κτίρια είναι ιδιαίτερα εμφανής στη μίσθωση εμπορικών κτιρίων και πάρκων πληροφορικής, όπου η πιστοποίηση πράσινων κτιρίων, όπως LEED Platinum, EDGE ή WELL, αποτελεί συχνά προϋπόθεση λόγω των στόχων ESG των ενοικιαστών”, δήλωσε ο κ. Sanjay Dutt, MD και CEO της Tata Realty and Infrastructure.

Όσον αφορά την τιμολόγηση, οι ειδικοί λένε ότι τα πράσινα κτίρια συνήθως διαθέτουν 3% έως 5% υψηλότερα ποσοστά πληρότητας σε σχέση με τα μη πιστοποιημένα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι μισθωτές προς τα πράσινα κτίρια.

“Οι εταιρείες, αντικατοπτρίζοντας τις κοινωνικές αλλαγές, αναζητούν πλέον συνειδητά έργα ευθυγραμμισμένα με τους στόχους τους για την ESG (περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση) και τη βιωσιμότητα”, δήλωσε ο κ. Abhijeet Gawde, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ της Godrej Construction.

Γιατί έχει πέραση το πράσινο

Ο λόγος για την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν περισσότερα για το πράσινο έχει τις ρίζες του στις αυξανόμενες προκλήσεις των κατοίκων των πόλεων όσον αφορά την υγεία και την ευημερία.

“Η έρευνα της Xynteo αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι των πόλεων έχουν κουραστεί να σηκώνουν το βάρος των προκλήσεων της αστικής κρίσης και αναζητούν χώρους για να κατοικήσουν που μπορούν να προσφέρουν ποιότητα ζωής, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα, επειδή αυτό το premium αντισταθμίζει το άμεσο και συχνά έμμεσο κόστος υγείας και ευημερίας που θα έπρεπε να επωμιστούν διαφορετικά”, δήλωσε ο κ. Aneesh Jain, διευθυντής της Xynteo.

Η ευαισθητοποίηση προς τα πράσινα κτίρια και την αειφορία είναι ιδιαίτερα σημαντική μεταξύ των νέων αγοραστών στην ηλικιακή ομάδα 35-45 ετών, λένε οι ειδικοί.” “Οι νέοι αγοραστές επικεντρώνονται στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και προτιμούν σπίτια που αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα.

Αυτά τα σπίτια είναι ενεργειακά αποδοτικά, χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και ενσωματώνουν μέτρα για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων”, τόνισε η κ. Sunita Purushottam, επικεφαλής – βιωσιμότητας της εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων Mahindra Lifespaces.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αγοραστές κατοικιών δεν είναι επίσης αρκετά μακριά από την ιδέα των βιώσιμων επιλογών διαβίωσης. “Το ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα είναι αρκετά ευρύ και ακόμη και οι μεγαλύτερης ηλικίας αγοραστές κατοικιών ενδιαφέρονται να ζήσουν σε τέτοια σπίτια”, δήλωσε ο κ. Santhosh Kumar, αντιπρόεδρος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Anarock.

Σύμφωνα με έκθεση της KPMG και της Colliers, η Μπενγκαλούρου έχει το μεγαλύτερο απόθεμα κτιρίων με οικολογική πιστοποίηση, το Δελχί κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενο από το Χιντεραμπάτ, τη Βομβάη, το Τσενάι και το Πίνε.

Τα πράσινα κτίρια είναι πλέον μια αναγκαιότητα για τους κατασκευαστές που επιθυμούν να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σχετικά Άρθρα