MENU

ΜoU ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Αντικείμενο του μνημονίου η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε Πάρνηθα, Διόνυσο, Πεντέλη, και Υμηττό

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε χθες (18/4) ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μανούσο Μανουσάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αντικείμενο του μνημονίου η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε Πάρνηθα, Διόνυσο, Πεντέλη, και Υμηττό, περιοχές που έχει υποδείξει η Πυροσβεστική ως πιο ευαίσθητες εντός της Αττικής. Πρόκειται για άλλη μια καθοριστική παρέμβαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου με έμφαση στην πρόληψη.

«Να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να δώσουμε μεγάλες μάχες»

«Σήμερα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, το φυσικό κάλλος τις περιουσίες των ανθρώπων. Η υπόσχεση είναι μία. Να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να δώσουμε μεγάλες μάχες. Το καλοκαίρι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Παρακαλώ θερμά όλους τους συμπολίτες μας να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Είναι μια εθνική μάχη, μια πατριωτική μάχη, μας αφορά όλους και έχει να κάνει με την προστασία μας των οικογενειών μας, των ανθρώπων μας, της γειτονιάς μας ή του νησιού μας, της περιοχής που ζούμε και μένουν. Να πάρετε τηλέφωνο στο 199 ή στο 112 αν δείτε κάτι. Να ξεχορταριάσετε τα οικόπεδα σας και να προστατεύσετε οι ίδιοι τις περιουσίες σας. Να μιλήσετε με τους εθελοντές μας και τους επαγγελματίες πυροσβέστες, να τους βοηθήσετε ή να τους οδηγήσετε σε ένα σημείο που έχει πρόβλημα. Να δείξουμε όλοι υπευθυνότητα, να δείξουμε ότι πραγματικά αγαπάμε τη χώρα μας» είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Εντός του Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εργασίες»

«Από το καλοκαίρι του 2021 ο ΑΔΜΗΕ είχε αναδείξει την ανάγκη της σημερινής πρωτοβουλίας. Χάρη στον νόμο που ψηφίστηκε από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το 2023, ήδη ξεκινάμε στην Αττική, φέτος, στην αντιπυρική περίοδο, τις νέες αντιπυρικές ζώνες και από του χρόνου θα επεκταθούμε και τελικά θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης ενώ προσέθεσε ότι η νομοθετική ρύθμιση του 2023 επισφραγίζεται σήμερα με το μνημόνιο συνεργασίας.

Όπως είπε, ο ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιήσει εργασίες αντιπυρικής προστασίας γύρω από τις γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης, καλύπτοντας κατ αρχήν 9 χιλιόμετρα σε 4 περιοχές που του έχει υποδείξει η πυροσβεστική ως πιο ευαίσθητες εντός Αττικής, στον Υμηττό, στο Διόνυσο, στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα. «Οι εργασίες αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει. Θα ολοκληρωθούν εντός Ιουνίου. Κάνουμε ό τι μπορούμε για να ολοκληρωθούν ακόμη νωρίτερα. Σήμερα που μιλάμε, τα συνεργεία στα οποία έχει αναθέσει τις εργασίες ο ΑΔΜΗΕ, βρέθηκαν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που όλοι γνωρίζουμε τι κίνδυνοι υπάρχουν εκεί», επισήμανε ο κ. Μανουσάκης και τόνισε ότι η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται ως απόρροια της κλιματικής κρίσης οδηγούν στην ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων και ιδιαίτερα φέτος που ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο έντονος λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που παρατηρείται. «Το σημερινό λοιπόν μνημόνιο συνεργασίας, είναι ένα μέτρο από αυτά και αποσκοπεί, στη διασφάλιση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του περιβάλλοντος της χώρας μας. Η εκδήλωση πυρκαγιάς κάτω από γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης, λόγω της αλλαγής των συνθηκών υγρασίας, θέτουν αυτόματα εκτός λειτουργίας γραμμές μεταφοράς, κάτι που ενέχει διακοπές και δημιουργεί κίνδυνο συνολικού μπλακάουτ με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσάκης.

«Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία για βελτίωση»

«Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία για βελτίωση. Μόνο έτσι την αντιμετωπίζουμε. Κάνουμε την ανάλυση, κάνουμε τις προτάσεις μας. Τι μπορούμε να βελτιώσουμε σαν οργανισμός και πώς θα το κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά; Ξεκινώντας με τον Ντάνιελ, είδαμε το θέμα της διαχείρισης του πρασίνου. Και τον Σεπτέμβρη μαζί με τον κύριο Κικίλια, τον υπουργό, βρεθήκαμε εν μέσω Ντάνιελ να κάνουμε την πρώτη συνάντηση, στην οποία συζητούσαμε τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε. Η πολιτική λένε, είναι η τέχνη του εφικτού και ο υπουργός το μετέτρεψε σε πράξη με αυτή τη νομοθεσία του 2023. Με πνεύμα συνεργασίας, σεβασμού, εκτίμησης, βοήθειας και αλληλουποστήριξης μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.

Σχετικά Άρθρα