MENU

Ν. Τσάφος: Απάντηση στις διαταραχές των τιμών ενέργειας τα ηλεκτρικά δίκτυα

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά πολλές

Σε σχετική του ανάρτηση στο LinkedIn ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας τόνισε τη σημασία των ηλεκτρικών δικτύων για την Ευρώπη.

Στάθηκε δε στην ανάγκη αύξησης της συνδεσιμότητας, υπογραμμίζοντας τις ωφέλειες που θα έχουν όλοι όταν η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή με παράλληλη και εξασφαλισμένη σταθερότητα στο δίκτυο.

«Στην κορυφή της ευρωπαϊκής ενεργειακής ατζέντας  έχουν βρεθεί τα δίκτυα. Το γραφικό που ακολουθεί με βοήθησε έτσι ώστε να κατανοήσω μια σημαντική διάσταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.  Απεικονίζει τη συσχέτιση των τιμών μεταξύ των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, ανά ζεύγη, για το 2023 (στην προοημερησία αγορά, σε ωριαία βάση). Οι χώρες έχουν ταξινομηθεί, από αυτές με τη μεγαλύτερη συσχέτιση (κατά μέσο όρο) σε αυτές με τη μικρότερη.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά πολλές. Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί τομείς όπου οι τιμές κινούνται παράλληλα.. Στη συνέχεια, υπάρχουν διμερείς ή περιφερειακές ομάδες όπου οι τιμές συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους αλλά όχι πάντα με το υπόλοιπο σύστημα. Και όταν εξετάζουμε τις χώρες που έχουν λιγότερο συσχετισμό με όλες τις άλλες, αυτές τείνουν να βρίσκονται στην περιφέρεια της Ευρώπης – γεγονός που παρουσιάζει τις δικές του, μοναδικές προκλήσεις.

Αυτό είναι το αντικείμενο του μέλλοντος: να αυξηθεί η συνδεσιμότητα, ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν από περιόδους που η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή, αλλά και ένα σύστημα που μπορεί να απορροφά κραδασμούς σε έναν ευρύτερο χώρο, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε μεμονωμένη κατάσταση. Με άλλα λόγια μια αληθινή ενεργειακή ένωση».

Σχετικά Άρθρα