MENU

Ο αντίκτυπος των βιώσιμων πρακτικών στην παγκόσμια αγορά ακινήτων

Ποια τα οφέλη στο περιβάλλον και στην κερδοφορία των εταιριών


Στον τομέα των ακινήτων, η βιωσιμότητα έχει μετατραπεί από εξειδικευμένο ενδιαφέρον σε κεντρική στρατηγική για τους κατασκευαστές, τους διαχειριστές επενδύσεων και τους κυβερνητικούς συμβούλους.

Η παγκόσμια στροφή προς βιώσιμες πρακτικές, που υπογραμμίζεται από τον καθορισμό συνιστώμενων στόχων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG), δεν οφείλεται μόνο στην περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά και στα απτά οικονομικά οφέλη και τα πλεονεκτήματα μείωσης των κινδύνων που προσφέρουν τα βιώσιμα έργα.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ της τεχνικής καινοτομίας στα βιώσιμα ακίνητα και των οικονομικών της επιπτώσεων, αναδεικνύονται διεθνώς με αξιοσημείωτα παραδείγματα από τη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.

Η άνθιση της βιώσιμης ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε τρεις παράγοντες, τους κυβερνητικούς κανονισμούς, τις απαιτήσεις των καταναλωτών και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Οι κυβερνήσεις δέχονται όλο και μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική πίεση για την παροχή κινήτρων για πράσινες πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς. Εν τω μεταξύ, οι Millennials, η Gen Z και η Gen Alpha έχουν έντονη επίγνωση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης από μη βιώσιμες πρακτικές και είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν οικονομικά την πράσινη διαβίωση.

Καθώς οι πράσινες τεχνολογίες προχωρούν, παρατηρείται μια θεμελιώδης στροφή προς τη βελτίωση της κερδοφορίας μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης και των κατασκευαστών μέσω καινοτόμων πράσινων πρακτικών.

Η υιοθέτηση πράσινων πρακτικών στα ακίνητα αποτελεί τόσο μια ηθική δέσμευση προς το περιβάλλον όσο και μια στρατηγική επιχειρηματική απόφαση που προσφέρει σημαντικά οφέλη. Στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά, μια προοπτική προσανατολισμένη στη βιωσιμότητα των ακινήτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω βελτιώσεων στον εξαερισμό των κτιρίων, τον φωτισμό, τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Η προσέγγιση αυτή δεν οδηγεί μόνο σε οικονομικά αποδοτικές λειτουργίες και υγιέστερα εργασιακά περιβάλλοντα, αλλά ενισχύει επίσης τη φήμη του εμπορικού σήματος και αυξάνει τα ποσοστά πληρότητας λόγω της ζήτησης για ενεργειακά αποδοτικά και βιώσιμα κτίρια.

Παραδείγματα βιώσιμων πρακτικών

Έργα όπως το The Sustainable City στο Ντουμπάι και το Masdar City στο Άμπου Ντάμπι αποδεικνύουν τη λειτουργική αποδοτικότητα και τη μειωμένη χρήση ενέργειας και νερού που είναι εφικτή μέσω του βιώσιμου σχεδιασμού.

Στις ΗΠΑ, το Bullitt Center στο Σιάτλ και το VIA 57 West στη Νέα Υόρκη αποτελούν παραδείγματα για το πώς οι βιώσιμες πρακτικές ενισχύουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων και τη λειτουργική αποδοτικότητα, όπως μέσω της μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και των εκτεταμένων χώρων πρασίνου.

Επιπλέον, τα βιώσιμα ακίνητα αποδεικνύεται ότι έχουν συχνά τη δυνατότητα υψηλότερων τιμών μεταπώλησης, επειδή έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από αγοραστές με περιβαλλοντική συνείδηση.
Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές ακινήτων μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους επενδύοντας σε βιώσιμες λύσεις ανάπτυξης ακινήτων.

Στις ΗΠΑ, το Bullitt Center στο Σιάτλ και το VIA 57 West στη Νέα Υόρκη επιβεβαιώνουν πώς οι βιώσιμες πρακτικές, όπως η κατανάλωση ενέργειας μηδενικού συντελεστή και οι πράσινοι χώροι, μπορούν να αυξήσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων και τη λειτουργική αποδοτικότητα.

Για παράδειγμα, τα κτίρια με πράσινη πιστοποίηση μπορούν να επιτύχουν πριμοδότηση της αξίας του ενεργητικού κατά 7% έως 10% σε σχέση με τα παραδοσιακά κτίρια. Επιπλέον, η επένδυση του Bullitt Center σε πράσινες τεχνολογίες αναμένεται να αποδώσει περίοδο απόσβεσης περίπου 20 ετών, λαμβάνοντας υπόψη την εξοικονόμηση ενέργειας και το μειωμένο κόστος συντήρησης.

Το Bullitt Center, λειτουργεί εξ ολοκλήρου με την ενέργεια που παράγεται από τη συστοιχία ηλιακών συλλεκτών 1.300 τετραγωνικών μέτρων στην οροφή του, καθιστώντας το ένα από τα λίγα εμπορικά κτίρια παγκοσμίως που επιτυγχάνουν καθαρή θετική ενέργεια.

Το VIA 57 West ενσωματώνει πάνω από το ήμισυ του αποτυπώματός του σε χώρους πρασίνου, συμβάλλοντας στη μείωση της απορροής των ομβρίων υδάτων κατά 45% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά κτίρια, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερη συντήρηση.

Συμπερασματικά, η βιώσιμη ανάπτυξη ακινήτων προσφέρει μια ελκυστική πρόταση αξίας, συνδυάζοντας την περιβαλλοντική διαχείριση με οικονομικά οφέλη και μείωση των κινδύνων. Τα κυβερνητικά κίνητρα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό, παρέχοντας φορολογικές πιστώσεις, εκπτώσεις και επιχορηγήσεις που αντισταθμίζουν το υψηλότερο αρχικό κόστος που συνδέεται με τα πράσινα κτίρια.

Αυτά τα κίνητρα όχι μόνο καθιστούν τα βιώσιμα έργα πιο βιώσιμα από οικονομική άποψη, αλλά σηματοδοτούν την κυβερνητική υποστήριξη για τις πράσινες πρωτοβουλίες, ενθαρρύνοντας περαιτέρω επενδύσεις.

Επιπλέον, οι στρατηγικές βιώσιμου σχεδιασμού χώρων συχνά ενισχύουν την εμπιστοσύνη του κοινού και απλοποιούν τις κανονιστικές εγκρίσεις, πολλαπλασιάζοντας περαιτέρω τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μειονεκτήματα των συμβατικών κτιριακών πρακτικών

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσουμε τα μακροπρόθεσμα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τον κακό σχεδιασμό, την παρωχημένη τεχνολογία και τη μη βιώσιμη ανάπτυξη. Η κατάσταση στην πόλη Μπανγκαλόρ, γνωστή ως η πρωτεύουσα του πυριτίου της Ινδίας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η πόλη αντιμετωπίζει μεγάλη ξηρασία, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον κακό πολεοδομικό σχεδιασμό και στην υψηλή χρήση νερού στις κατασκευαστικές πρακτικές. Αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η εξέλιξη και η επέκταση του κτιριακού αποθέματος μιας χώρας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Με τα κτίρια να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Ινδίας και το ποσοστό αυτό να αυξάνεται ετησίως, η συνέχιση των συμβατικών, αναποτελεσματικών κτιριακών πρακτικών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τα κτίρια να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των εκπομπών μέχρι το 2050.

Το σενάριο αυτό αποτελεί σημαντική απειλή για τις παγκόσμιες πράσινες φιλοδοξίες και υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της υιοθέτησης πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχετικά Άρθρα