MENU

Πατάει “γκάζι” στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων η Τουρκία φέτος

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά EV στην Ευρώπη

Το μέγεθος της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Τουρκίας αναμένεται να διπλασιαστεί φέτος, καθώς οι πωλήσεις προβλέπεται να φτάσουν τις 120.000 μονάδες.

Πέρυσι, πωλήθηκαν 72.179 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα, καταγράφοντας αύξηση 833% συγκριτικά με το 2022, γεγονός που καθιστά την Τουρκία την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά EV στην Ευρώπη. Όσον αφορά τον αριθμό των πωλήσεων, η χώρα κατέλαβε την 8η θέση.

Το μερίδιο των EVs στις συνολικές πωλήσεις οχημάτων αυξήθηκε στο 7,5% πέρυσι, όταν η αγορά συνολικά η αγορά, συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών αυτοκινήτων και των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων, επεκτάθηκε κατά 57% σε 1,23 εκατομμύρια.

Με βάση τους στόχους που έχουν θέσει οι αυτοκινητοβιομηχανίες για την τοπική αγορά, οι πωλήσεις EV στην Τουρκία αναμένεται να ανέλθουν σε 120.000 φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι το μερίδιό τους στις συνολικές πωλήσεις θα αυξηθεί στο 17%.

Εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, ο αριθμός των EV στους δρόμους της χώρας θα φτάσει τις 210.000 το 2024 και τα EV θα ξεπεράσουν τα υβριδικά και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε πωλήσεις οχήματα μετά τα βενζινοκίνητα. Με τις αναμενόμενες 120.000 πωλήσεις, η τουρκική αγορά EV θα είναι σε καλό δρόμο για να γίνει η 6η μεγαλύτερη στην Ευρώπη φέτος.

Η θέση των αυτοκινητοβιομηχανιών

Ο κορυφαίος εγχώριος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας, Togg, στοχεύει να αυξήσει τις πωλήσεις του από 19.583 το 2023 σε 45.000 το 2024. Η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει συνολικά 47.000 αυτοκίνητα φέτος, εκ των οποίων τα 2.000 θα αποσταλούν στο εξωτερικό.

Ο όμιλος Stellantis, ο οποίος παράγει αυτοκίνητα της μάρκας Peugeot, Citroen και Opel, είναι πιθανό να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στην τουρκική αγορά, πουλώντας περισσότερα EV από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ομίλου, τα EV θα αποτελούν το 15% των πωλήσεων των Peugeot, Citroen και Opel στην Τουρκία το 2024. Ο όμιλος Stellantis στοχεύει να πουλήσει περίπου 30.000 EV στην τοπική αγορά φέτος.

Εκτιμάται ότι η Tesla, η οποία πούλησε 12.150 αυτοκίνητα πέρυσι, θα παραδώσει μόνο 1.300 οχήματα στην τουρκική αγορά φέτος. Ήταν η δεύτερη μάρκα με τις καλύτερες πωλήσεις EV στην Τουρκία το 2023.

Η Volkswagen ελπίζει να γίνει μία από τις πέντε κορυφαίες μάρκες με την εισαγωγή νέων μοντέλων στην τουρκική αγορά. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει να πουλήσει 7.000 EV στην Τουρκική φέτος.

Οι στόχοι πωλήσεων EV της Mercedes-Benz και της Hyundai είναι 6.250 και 5.000 αντίστοιχα. Το 2023, η Mercedes-Benz πούλησε 3.622 και η Hyundai παρέδωσε 640 EV στην Τουρκική Δημοκρατία.

Οι κινεζικές εταιρίες

Οι κινεζικές εταιρείες, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να πουλήσουν λιγότερα αυτοκίνητα απ’ ό,τι είχαν αρχικά προγραμματίσει λόγω ενός κανονισμού που εισήγαγε το Υπουργείο Εμπορίου πέρυσι. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, οι εταιρείες που εισάγουν EV πρέπει να διαθέτουν εξουσιοδοτημένα πρατήρια σε επτά περιοχές της χώρας.

Από τον κανονισμό εξαιρούνται οι εισαγωγές από την ΕΕ και τις χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία.

Πριν από την εισαγωγή του νέου κανονισμού, η BYD είχε ως στόχο να πουλήσει τουλάχιστον 10.000 EVs στη χώρα φέτος, ενώ άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η MG, η Skywell, η Leapmotor και η Chery ανέμεναν να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην τοπική αγορά.

Σχετικά Άρθρα