MENU

Νέο ρεκόρ στις παγκόσμιες αιολικές εγκαταστάσεις: Προσθήκη 117 GW το 2023

Η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας καταγράφει τις κυριότερες τάσεις

Στο ρεκόρ εγκατάστασης νέας ισχύος 117 GW για το 2023 προχώρησε η παγκόσμια αιολική βιομηχανία, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση της τάξεως του 50% σε σύγκριση με το 2022.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), το περασμένο έτος ήταν η καλύτερη χρονιά για την αιολική ενέργεια.

Οι λόγοι

Η χερσαία αιολική δυναμικότητα, ξεπέρασε τα 100 GW σε ένα μόνο έτος για πρώτη φορά με συνολικά 106 GW, αντιπροσωπεύοντας ετήσια αύξηση 54%.

Εν τω μεταξύ, το 2023 ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία για υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις (10,8 GW).

Η παγκόσμια σωρευτική δυναμικότητα αιολικής ενέργειας ξεπέρασε το πρώτο ορόσημο του 1TW το 2023 και τώρα ανέρχεται συνολικά στα 1.021 GW μετά από ετήσια αύξηση 13%.

Νέο ρεκόρ για την Κίνα και η αναθεώρηση

Οι πέντε κορυφαίες αγορές για νέες αιολικές εγκαταστάσεις είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Γερμανία και η Ινδία, με την Κίνα να σημειώνει νέο ρεκόρ 75 GW νέων εγκαταστάσεων που τέθηκαν σε λειτουργία, σχεδόν το 65% του παγκόσμιου συνόλου.

Η GWEC αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη 2024-2030 (1210 GW) προς τα πάνω κατά 10%, ως απάντηση στη θέσπιση εθνικών βιομηχανικών πολιτικών στις μεγάλες οικονομίες, τη δυναμική της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και την υποσχόμενη ανάπτυξη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Η έκθεση τόνισε ότι η αιολική βιομηχανία πρέπει να τριπλασιάσει περίπου την ετήσια ανάπτυξή της από ένα επίπεδο 117 GW το 2023 σε τουλάχιστον 320 GW έως το 2030 για να επιτύχει τους στόχους COP28.

Η GWEC καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους επενδυτές και τις κοινότητες να συνεργαστούν στους βασικούς τομείς των επενδύσεων, των αλυσίδων εφοδιασμού και των υποδομών για να θέσουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας έως το 2030 και μετά.

Ο Ben Backwell, Διευθύνων Σύμβουλος της GWEC εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο ετήσιο ρεκόρ, αλλά στάθηκε και στις αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν από τους υπευθύνους για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Σχετικά Άρθρα