MENU

Κάλεσμα της Nio στις ΗΠΑ να ανοίξουν την αγορά

Ο ανταγωνισμός κάνει τις επιχειρήσεις καλύτερες δηλώνει ο επικεφαλής

Ο ιδρυτής της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων (EV) Nio, απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς πολιτικούς να ανοίξουν την αγορά, σε μια σπάνια ομιλία του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. William Li, μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η ταχεία ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα είναι αποτέλεσμα μιας “ανοικτής και ανταγωνιστικής” αγοράς όπου “όλα τα προϊόντα είναι ευπρόσδεκτα ανεξάρτητα από τις μάρκες ή την προέλευσή τους.

Ανέφερε την επιτυχία της Tesla στην Κίνα, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία του δισεκατομμυριούχου Elon Musk έχει πουλήσει 1,36 εκατομμύρια EVs τα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι η παρουσία της ενίσχυσε τη διείσδυση των EVs και ενεργοποίησε τη βιομηχανία.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το Πεκίνο δεν αναμένεται να υιοθετήσει πολιτικές για την προστασία των εγχώριων παικτών, διότι πιστεύει ότι το άνοιγμα θα ωφελήσει τελικά τις βιομηχανίες και τη βιωσιμότητα και θα κάνει τις καλύτερες εταιρείες ακόμη καλύτερες

Οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ της Κίνας και της Δύσης σχετικά με τις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος και θα μπορούσαν να βλάψουν τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά κινεζικούς κατασκευαστές EV όπως η BYD, η Geely και η SAIC, προκειμένου να αποφασίσει για την επιβολή δασμών στις επιδοτήσεις.

Ελάχιστα EV κινεζικής κατασκευής πωλούνται στην αγορά των ΗΠΑ, όπου ήδη αντιμετωπίζουν υψηλούς δασμούς. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία της Κίνας, η BYD, δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να πουλήσει τα αυτοκίνητά της στη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά EVs, εν μέσω ανησυχιών και για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Li δήλωσε ότι η Nio μελετούσε τη δυνατότητα πώλησης στις ΗΠΑ σε τριμηνιαία βάση. Στην κινεζική αγορά, με μια γκάμα με τιμές από 298.000 γουάν (42.000 δολάρια) για την premium κατηγορία, η αυτοκινητοβιομηχανία πούλησε 30.053 EVs τους πρώτους τρεις μήνες, σε σύγκριση με 132.420 οχήματα της Tesla.

Σχετικά Άρθρα