MENU

Στροφή των νοικοκυριών στα φωτοβολταϊκά – 22.000 αιτήσεις σε ένα χρόνο

Στα μέσα Μαΐου μετακινήθηκε η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στον τελευταίο «γύρο»

Σημαντική είναι η στροφή των ελληνικών νοικοκυριών στην αυτοπαραγωγή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές του Απριλίου του 2023 και έως σήμερα, έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 22.000 ιδιώτες ανά την επικράτεια, υποβάλλοντας σχετική αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ.

Από τις 22.000 αιτήσεις, οι 12.000 αφορούν συστήματα τα οποία παράλληλα έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Κάτι που σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες τους έχουν δρομολογήσει τη λήψη επιδότησης για την κάλυψη μέρους της δαπάνης.

Το χρονικό περιθώριο υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στον τελευταίο «γύρο» του προγράμματος μετακινήθηκε για τα μέσα Μαΐου, από τέλος Ιουνίου που ήταν αρχικά. Αυτό, παράλληλα, σημαίνει ότι με τη λήξη του προγράμματος καταργείται -κατόπιν ενστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- και το μοντέλο net-metering που ισχύει μέχρι σήμερα για τα οικιακά συστήματα αυτοπαραγωγής, πρόβλεψη που έχει ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ήταν μέχρι χτες σε δημόσια διαβούλευση.

Η διαφορά μεταξύ net metering – net billing

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του net metering, η παραγόμενη ηλιακή ενέργεια συμψηφίζεται με την ενέργεια που καταναλώνεται από τον ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού σε διαφορετικούς χρόνους της ημέρας και άρα με διαφορετικές χονδρεμπορικές τιμές ανά kWh. Επί του θέματος, θέση του ΥΠΕΝ είναι ότι το net metering δεν συμφέρει ούτε τους προμηθευτές και τελικά ούτε τους καταναλωτές, καθώς τελικά επιβαρύνονται το κόστος της διαφοράς που προκύπτει.

Στο δε net billing, ο συμψηφισμός με όρους ενέργειας ισχύει μόνο σε συνθήκες ταυτοχρονισμού, όταν δηλαδή η παραγωγή του φωτοβολταϊκού και η κατανάλωση γίνονται την ίδια στιγμή. Σε διαφορετική περίπτωση, η ενέργεια δεν συμψηφίζεται με κατανάλωση που θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικό χρόνο και πωλείται στην αγορά, κάτι που από μία άποψη τιμών συμφέρει λιγότερο τον καταναλωτή.

Πάντως, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών κατά τη δημόσια διαβούλευση του νέου πολυνομοσχεδίου διατύπωσε επιφυλάξεις για τη μετάβαση στο net billing καθώς αφενός δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ -γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις στην αυτοπαραγωγή των νοικοκυριών από τα μέσα Μαΐου- και αφετέρου δεν μπορεί να διασφαλίσει χρόνους αποπληρωμής συγκρίσιμους με τα σημερινά δεδομένα.

Από πλευράς ΥΠΕΝ, δίνονται διαβεβαίωσεις ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να είναι το net billing έτοιμο έως τις 15 Μαΐου, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να εγκαταστήσουν άμεσα οικιακά φ/β συστήματα.

Σχετικά Άρθρα