MENU

Επαγγελματική «μετανάστευση»: «Ταφόπλακα», συμβιβασμός ή ευκαιρία;

Τι άλλαξε η τηλεργασία και τα νέα δεδομένα του σήμερα


Κάθε μέρα, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις μεγαλύτερες πόλεις στις ΗΠΑ για μικρότερους, πιο προσιτούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις από το Γραφείο Απογραφής, από τα μέσα του 2022 έως τα μέσα του 2023, η “αιμορραγία” σε πολλές μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές συνεχίστηκε. Η Νέα Υόρκη έχασε 238.000 περισσότερους ανθρώπους από όσους κέρδισε. Οι αριθμοί μοιάζουν με αναφορές ατυχημάτων: 155.000 στο Λος Άντζελες, 54.000 στο Σαν Φρανσίσκο, 25.000 στο Σιάτλ.

Έχουν ειπωθεί πολλά για το πώς η μαζική μετανάστευση έχει κάνει κακό στις μεγάλες πόλεις, στέλνοντάς τες σε έναν “βρόχο καταδίκης” με άδεια γραφεία και κλειστές βιτρίνες. Όμως ένα νέο έγγραφο, το οποίο συνυπογράφει ο κ. Enrico Moretti, ένας από τους καλύτερους ερευνητές στη γεωγραφία των θέσεων εργασίας, αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετανάστευση για τους ίδιους τους επαγγελματίες που εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις. Η απομάκρυνση από μια μεγάλη πόλη, διαπίστωσε ο Moretti, μπορεί να είναι καταστροφική για την καριέρα σας.

Ο Moretti, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, παρακολούθησε εργαζόμενους των οποίων οι εταιρείες έκλεισαν μεταξύ 2010 και 2017. Το πώς εξελίχθηκαν οι άνθρωποι μετά από αυτό, ήταν σε άμεση εξάρτηση από το πού ζούσαν. Όσοι ζούσαν σε μικρές αγορές εργασίας είχαν λιγότερες πιθανότητες να βρουν νέα δουλειά μέσα σε ένα χρόνο από ό,τι όσοι ζούσαν σε μεγάλες αγορές εργασίας.

Τα επικρατέστερα σενάρια για να ανακάμψουν επαγγελματικά, όσοι βρίσκονταν σε μικρές αγορές, ήταν ή να μετακινηθούν για εργασία ή να συμβιβαστούν με απασχόληση που δεν αντιστοιχούσε στο πτυχίο τους.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες που τους απασχολούν τείνουν να συγκεντρώνονται στις ίδιες πόλεις. Για παράδειγμα ένας προγραμματιστής με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι πολύ πιο πιθανό να βρει δουλειά στο Σαν Φρανσίσκο επειδή εκεί υπάρχουν πολλές εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι πόλεις είναι κόμβοι

Έτσι οι πόλεις γίνονται κόμβοι για συγκεκριμένους κλάδους, όπως τα χρηματοοικονομικά στη Νέα Υόρκη και η μόδα στο Παρίσι. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ανέχονται όλα τα μειονεκτήματα τους – επειδή αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξουν την καριέρα τους. Το νέο έγγραφο του Moretti επιβεβαιώνει ότι όταν πρόκειται για θέσεις εργασίας, η γεωγραφία είναι “πεπρωμένο”.

Στην αρχή φάνηκε ότι η πανδημία είχε ξαναγράψει αυτόν τον κανόνα. Με την άνοδο της εξ αποστάσεως εργασίας, οι επαγγελματίες πίστευαν ότι μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις ακριβές πόλεις τους χωρίς κίνδυνο για την καριέρα τους. Όμως, τον τελευταίο χρόνο, όλο και περισσότεροι εργοδότες σταμάτησαν να προσλαμβάνουν άτομα με τηλεργασία. Αν καταλήξουν να απολυθούν, το να ζουν σε μια μικρότερη αγορά εργασίας θα περιορίσει σημαντικά τις επιλογές καριέρας τους.

Η επιμονή στη comfort zone

Ο Moretti χαρακτηρίζει την παρουσία σε μια μεγάλη αγορά εργασίας ως “ασφάλιση” έναντι μελλοντικών σοκ. Το να ζεις σε μια μεγάλη πόλη δεν έχει να κάνει μόνο με το να έχεις μια καλή δουλειά αυτή τη στιγμή. Είναι αυτό που σας προετοιμάζει για επιτυχία ώστε να βρείτε την επόμενη δουλειά σας – και τη μεθεπόμενη. Όσοι μετακόμισαν μακριά από τις μεγάλες πόλεις, ουσιαστικά εγκατέλειψαν τις προοπτικές της καριέρας τους.

“Και αυτό δεν είναι το μόνο που εγκατέλειψαν. Όταν ζείτε σε έναν βιομηχανικό κόμβο, περιβάλλεστε από επαγγελματίες συναδέλφους σας, γεγονός που σας διευκολύνει να συσσωρεύετε γνώσεις και δεξιότητες. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή μπορείτε να συνεργάζεστε προσωπικά με τους συναδέλφους σας κάθε μέρα.

Σε μια μεγάλη πόλη, συναντάς επίσης ανθρώπους που εργάζονται για άλλες εταιρείες του κλάδου σου – στο λεωφορείο, στο μπαρ, στην ουρά στο ντελικατέσεν. Αυτές οι τυχαίες συνομιλίες όχι μόνο διευρύνουν το επαγγελματικό σας δίκτυο, αλλά δημιουργούν επίσης αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν “διάχυση της γνώσης”, βοηθώντας σας να μάθετε νέα πράγματα που σχετίζονται με τη δουλειά σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καινοτομία, είναι υψηλότερη στις μεγάλες αγορές και για τον οποίο οι επιχειρήσεις στις μεγάλες πόλεις τείνουν να έχουν υψηλότερη παραγωγικότητα”, επισήμανε.

Αυτά τα πλεονεκτήματα σε ένα μεγάλο κέντρο είναι λιγότερο προφανή από τα χαμηλά ενοίκια και τα ωραία σπίτια που έχουν προσελκύσει τόσους πολλούς επαγγελματίες σε μικρότερες πόλεις.

Φυσικά, πολλοί επαγγελματίες που εγκατέλειψαν τις μεγάλες πόλεις κατά τις πρώτες ημέρες της εξ αποστάσεως εργασίας θα μείνουν εκεί που βρίσκονται, ακόμη και αν χάσουν τη δουλειά τους. Εξάλλου, μία από τις άλλες τάσεις που υποκινήθηκαν από την πανδημία ήταν η συνειδητοποίηση ότι η καριέρα δεν είναι το παν.

Πολλοί άνθρωποι θα είναι ευτυχείς να συμβιβαστούν, αν αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάθονται σε ψυχοφθόρα κίνηση και μπορούν να έχουν μια μεγάλη αυλή για τα παιδιά τους.

Αλλά ο Moretti πιστεύει ότι η έξοδος από τις μεγάλες πόλεις πλησιάζει στο τέλος της. Καθώς η μετανάστευση προς τα έξω επιβραδύνεται, προβλέπει ότι νέοι άνθρωποι που αναζητούν ευκαιρίες καριέρας θα κατακλύσουν τις αστικές περιοχές, αναπληρώνοντας με το παραπάνω τους ανθρώπους που έφυγαν

Σχετικά Άρθρα