MENU

Χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 500 εκατ. ευρώ επιδιώκει να «χτίσει» η Premia Properties

Είσοδος στην αγορά οινοποιείων σε συνεργασία με την εταιρία ΤΕΜΕΣ και το Costa Navarino

Στην έγκαιρη υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024 – 2025 ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της η Premia Properties σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ενώ σταδιακά επιδιώκει να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο που θα αγγίξει σε αξία το μισό δις. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των υπό ανάπτυξη έργων, μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να παραδοθεί στην ΑΑΔΕ το κτίριο γραφείων επί της οδού Πειραιώς (πρώην εμπορικό κέντρο Athens Heart), ενώ σε έναν περίπου μήνα θα είναι έτοιμη και η φοιτητική εστία στην Ξάνθη με 102 δωμάτια και κατάστημα στο ισόγειο η οποία θα νοικιαστεί σε αλυσίδα super market.

Εντός του έτους αναμένεται να παραδοθεί το logistics center στον Ασπρόπυργο, μία σύγχρονη αποθήκη με ύψος 14 μέτρα που έχει ήδη εξασφαλίσει ως μισθωτή την εταιρεία Iron Mountain.

Σημαντική επένδυση αποτελεί και η είσοδος στην αγορά των οινοποιείων μέσω της μητρικής της Hellenic Wineries και σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ. Στόχος του σύγχρονου οινοποιείου θα είναι να τροφοδοτεί το Costa Navarino με πλήρη γκάμα κρασιών από προσιτές μέχρι premium επιλογές.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της η Premia Properties, η οποία σήμερα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 52 ακινήτων μεταξύ αυτών εννέα logistics – αποθήκες, τρία εμπορικά/big boxes, πέντε serviced διαμερίσματα και φοιτητικές εστίες, 11 σχολεία, 18 βιομηχανικά, εννέα γραφειακούς χώρους και 4 οικόπεδα, θα συνεχίσει να επενδύει με έμφαση στα logistics, τα εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα και λιγότερο στα οικιστικά. Τα τελευταία, πάντως, συγκεντρώνουν σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αγορά του real estate.

Οι πιο σημαντικές κινήσεις της εταιρείας για το 2023 ήταν η πώληση ακινήτου στον Βοτανικό σε σημαντικά αυξημένη τιμή σε σχέση με το book value, η συμφωνία μίσθωσης χώρου στη Leroy Merlin στο Ωραιόκαστρο στον οποίο στεγάζεται dark store της εταιρείας, η δεκαετής σύμβαση μίσθωσης καταστήματος στην Παιανία στην Pepco (πριν στον ίδιο χώρο στεγαζόταν κατάστημα Σκλαβενίτης), η μίσθωση χώρου ψυχρών αποθηκών στον Ασπρόπυργο στη Friesland και η εξαγορά των ακινήτων της επιχείρησης και του brand του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ.

Στόχος τα 500 εκατ. ευρώ καθαρής αξίας του χαρτοφυλακίου

Αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία συμμετέχει και στο πρωτοποριακό Project Skyline μαζί με την Dimand και την Alpha Bank, από το οποίο κάποια ακίνητα εισοδήματος αναμένεται να παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Premia.

Γενικότερα η εταιρεία, η οποία το 2023 αύξησε τον NAV των ακινήτων της κατά 57% στα 147,2 εκατ. ευρώ, έχει ως στόχο να αυξήσει σε πρώτη φάση την καθαρή αξία των ακινήτων της στα 400 με 500 εκατ. ευρώ με οργανική ανάπτυξη, ενώ απώτερος στόχος είναι να φτάσει στο 1 δις ευρώ καθώς – σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κώστα Μαρκάζο – από αυτά τα επίπεδα και πάνω μία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων γίνεται «ορατή» επενδυτικά σε διεθνές επίπεδο.

Κλείνοντας την παρουσίαση της εταιρείας σε αναλυτές στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών ο κ. Μαρκάζος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα με τις συνεχείς αλλαγές στο σύστημα φορολόγηση και την υπερφορολόγησή του σε σχέση με άλλους κλάδους.

«Έχουμε φτάσει να πληρώνουμε ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς αυτός να εκπίπτει όπως συμβαίνει στις άλλες επιχειρήσεις και μετά πληρώνουμε και φόρο επί της εμπορικής αξίας των ακινήτων», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως το 2023 η Premia πλήρωσε για τον ΕΝΦΙΑ το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα