Σε θολά νερά κινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα η κουβέντα γύρω από τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που ορίζει μεταξύ άλλων μείωση της κάλυψης στα νέα κτίρια, την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.
Στην λίστα των «ανταρτών» εντάσσονται ολοένα και περισσότεροι δήμοι που δεν συμφωνούν με το ΝΟΚ και ζητούν από τις πολεοδομίες τους να μην εκδίδουν οικοδομικές άδειες.
Ειδικότερα, κάποιοι δήμοι (Κηφισιάς, Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Παπάγου – Χολαργού) και μέρος των πολιτών υποστηρίζουν ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη που προφέρει ο ΝΟΚ παραβιάζουν το πολεοδομικό κεκτημένο, αλλοιώνουν την πολεοδομική μορφή και τη φυσιογνωμίας των περιοχών τους και υποβαθμίζουν τους όρους διαβίωσης δίνοντας άδεια για κτίρια που ξεπερνούν τα 18 μέτρα αντί για τα 14 μέτρα που ίσχυαν μέχρι τώρα.
Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ασπάζεται το ΥΠΕΝ, αφού σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, σημείωσε ότι έχει καταθέσει αναλυτικά υπομνήματα για την σκοπιμότητα των εν λόγω διατάξεων και την ενεργειακή και περιβαλλοντική ένταξη στο δομημένο περιβάλλον των κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ. Όπως επεσήμανε, οι αναστολές οικοδομικών αδειών -πέραν των περιπτώσεων αναστολής οικοδομικών εργασιών επί συγκεκριμένου ακινήτου δυνάμει δικαστικής απόφασης ή αυτοδικαίως του 52Α του ΠΔ. 18/89- ισχύουν μόνο για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται σχετική διάταξη νόμου ή απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατ΄ εξουσιοδότηση διάταξης νόμου. Κατ’ επέκταση, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες των δήμων για ανάκληση/πάγωμα οικοδομικών αδειών το ΥΠΕΝ σημείωσε ότι «οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».
Και η Γλυφάδα στους δήμους «αντάρτες»
Στον αγώνα για να «μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της πόλης» μπαίνει και ο Δήμος Γλυφάδας, παίρνοντας θέση ενάντια στα μπόνους δόμησης που δίνουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ως προς τον όγκο και τα ύψη των κτιρίων.
Μετά τον Δήμο Αλίμου και τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ένας ακόμη νότιος Δήμος, ο Δήμος Γλυφάδας, μπαίνει στο ρινγκ των οικοδομικών αδειών. Με ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή ξεκαθαρίζει την αντίθεσή της με τη συνδυαστική εφαρμογή και την «καταχρηστική χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που οδήγησαν σε υπερβολές», τονίζοντας πως «οι υπερβολές αυτές πρέπει άμεσα να σταματήσουν για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της πόλης μας».
Οι ισχυρισμοί του ΤΕΕ και το εξώδικο
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασσινός έκανε την περασμένη εβδομάδα δημόσια παρέμβαση για το θέμα ζητώντας από τους «αυθαίρετους» δημάρχους να σεβαστούν τη νομιμότητα και να απέχουν από κάθε ενέργεια που προσβάλει το νόμο και την εφαρμογή του ΝΟΚ.
Το ΤΕΕ ζητά να ακυρωθούν αποφάσεις με τις οποίες οι δήμαρχοι των περιοχών ζητούν από τις Υπηρεσίες Δόμησης να επιβάλλουν στους μηχανικούς την κατάθεση επιπλέον δικαιολογητικών που δεν προβλέπει ο νόμος και εντέλλουν τους αρμόδιους υπαλλήλους να μην εκδίδουν άδειες δόμησης που περιλαμβάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ.
Στο εξώδικο τονίζεται ότι «ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο Δήμαρχος, αλλά και εν γένει τα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, να εκδίδουν αποφάσεις περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου τους», επομένως κάθε τέτοια απόφαση αναστολής έχει εκδοθεί από αναρμόδιο όργανο και οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται ακυρωτέες ως μη νόμιμες, για λόγους ασφάλειας δικαίου.