MENU

«Στοίχημα» για την Πορτογαλία η προσαρμογή στα νέα στεγαστικά μοντέλα

Ποια μέτρα θα διασφαλίσουν την εξέλιξη του τομέα ακινήτων

Η Πορτογαλία πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη νέα διάρθρωση των νοικοκυριών, όσον αφορά τους τύπους των διαθέσιμων κατοικιών. Αν και σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει δρόμος μπροστά, οι δείκτες υποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση.

Αυτά ήταν μερικά από τα συμπεράσματα της συζήτησης “Το μέλλον της στέγασης” που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Zome Summit.

Μία από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις ήταν ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση όσον αφορά το χρέος που σχετίζεται με τη στέγαση, με τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους στην Ευρώπη.

Η συνολική εικόνα

Περίπου το 75% του πληθυσμού της Πορτογαλίας είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους, γεγονός που παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας. Επιπλέον, το πάνελ των ομιλητών αναγνώρισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η μεταβαλλόμενη δομή των νοικοκυριών στη χώρα, όπως ο αυξανόμενος αριθμός μονογονεϊκών οικογενειών, ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους και μεταναστών. Τόνισαν τη σημασία των στεγαστικών μοντέλων που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες πραγματικότητες.

Ο αρχιτέκτονας κ. Luis Tavares Pereira, ο οποίος συμμετέχει στην πρωτοβουλία “More than Houses”, τόνισε την ανάγκη προσαρμογής των στεγαστικών μοντέλων στα μεταβαλλόμενα δημογραφικά δεδομένα.

Επεσήμανε ότι το σημερινό στεγαστικό απόθεμα στην Πορτογαλία δεν ανταποκρίνεται πάντα στις ανάγκες των κατοίκων, με πολλά σπίτια να είναι μεγαλύτερα από τα αναγκαία. Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη για πιο κατάλληλες επιλογές στέγασης.

Οι απόψεις της αγοράς

Ο κ. António Ramalho, διαχειριστής με εμπειρία στην αγορά ακινήτων, επιβεβαίωσε την άποψη ότι η Πορτογαλία διαθέτει ένα μοναδικό μοντέλο στον τομέα της στέγασης, με υψηλό ποσοστό ιδιοκτητών κατοικιών που δεν έχουν χρέη.

Η δικηγόρος κ. Filipa Pedroso επισήμανε ορισμένες πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στέγασης στον τομέα. Τόνισε την ανάγκη αλλαγής της φορολογικής επιβάρυνσης, αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου οι φόροι που σχετίζονται με τη στέγαση είναι μόνο 10%.

Η Pedroso έδωσε επίσης έμφαση στη χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης, ζητώντας περισσότερες πολιτικές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη της ζήτησης κατοικιών. Τέλος, τόνισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας προκειμένου η χώρα να αναπτυχθεί στον τομέα αυτό.

Συνολικά, η συζήτηση για το μέλλον της στέγασης στην Πορτογαλία τόνισε τη θετική θέση της χώρας όσον αφορά το χρέος που σχετίζεται με τη στέγαση, αλλά αναγνώρισε επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η μεταβαλλόμενη δομή των νοικοκυριών και να παρασχεθούν κατάλληλες επιλογές στέγασης.

Σχετικά Άρθρα