MENU

Ποια πολιτεία των ΗΠΑ “πρωταγωνιστεί” στη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση

Πού οφείλεται η ταχεία υιοθέτηση EV

Οι Αμερικανοί καταναλωτές στρέφονται στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα πιο αργά από ό,τι πολλοί περίμεναν – μία πολιτεία, ωστόσο, φαίνεται να ξεχωρίσει και να πρωταγωνιστεί στην υιοθέτηση EV κι αυτή είναι η Χαβάη.

Κατατάσσεται φέτος στην πρώτη θέση στη συνολική υιοθέτηση των EV, που ανέρχεται στο 11,9% επί των νέων οχημάτων λιανικής που πωλήθηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την J.D. Power.

Η Χαβάη κατατάσσεται επίσης στην τρίτη θέση – πίσω μόνο από την Καλιφόρνια (46,1) και την Ουάσινγκτον (37) – στο “EV Adoption Score” της J.D. Power, το οποίο διαμορφώνεται με βάση την αγορά, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τη διαθεσιμότητα των EV, με βαθμολογία 33,8.

“Βαθμολογούμε την υιοθέτηση σε σχέση με τη διαθεσιμότητα, που σημαίνει ότι οι αγοραστές χρειάζονται επιλογές EV που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους”, δήλωσε η κ. Elizabeth Krear, αντιπρόεδρος της πρακτικής για τα ηλεκτρικά οχήματα στην J.D. Power. “Στην Καλιφόρνια, η ποσότητα των EVs είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στη Χαβάη. Αλλά όταν δίνεται στους καταναλωτές μια βιώσιμη επιλογή, το 33% επιλέγει να αγοράσει το EV“.

Είναι, επίσης, η πρώτη μεταξύ των πολιτειών, που δεν έχει συμφωνήσει με το πρόγραμμα μηδενικών εκπομπών οχημάτων του Συμβουλίου Εναέριων Πόρων της Καλιφόρνια.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών ρύπων για τα συμβατικά οχήματα και συμμετέχουν η Καλιφόρνια, η Ουάσινγκτον, το Όρεγκον και το Κολοράντο.

Γιατί η Χαβάη

Τι συμβαίνει στη Χαβάη που οδηγεί περισσότερους καταναλωτές να επιλέγουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Είναι συνδυασμός παραγόντων, κυρίως όμως αφορά στο υψηλό κόστος των καυσίμων, στη διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη φόρτιση και στην κουλτούρα, σύμφωνα με τον κ. Ivan Drury, διευθυντικό στέλεχος στην εταιρεία ερευνών αυτοκινήτων Edmunds, ο οποίος ζει στο Waikiki στο νησί Oahu της Χαβάης.

“Υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης για τη διαχείριση της γης σε σχέση με τις περισσότερες ηπειρωτικές πολιτείες”, υπογράμμισε.

Ο Drury δήλωσε επίσης ότι η δημοτικότητα των υβριδικών μοντέλων στην πολιτεία (στο 19% το 2023) έχει βοηθήσει στη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι τιμές της βενζίνης διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, όπως και σε άλλες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια. Η μέση τιμή για ένα γαλόνι βενζίνης στη Χαβάη είναι περίπου 4,72 δολάρια, σύμφωνα με την AAA. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή στις ΗΠΑ εκτός από την Καλιφόρνια και 1,10 δολάρια υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο των 3,62 δολαρίων ανά γαλόνι.

Η J.D. Power αναφέρει ότι τα EV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην πολιτεία είναι το Tesla Model Y, το Tesla Model 3 και το Ford F-150 Lightning.

Ο κ. Russell Wong, περιφερειακός αντιπρόεδρος των επτά καταστημάτων της Aloha Kia στη Χαβάη, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των πελατών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά τα οχήματα εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 2% των πωλήσεων. “Ενώ είναι ένα σημαντικό ποσοστό των σημερινών πωλήσεών μας σε σύγκριση με άλλους αντιπροσώπους ή άλλες αγορές, εξακολουθεί να είναι ένα πολύ, πολύ μικρό ποσοστό”, δήλωσε.

Ανησυχίες EV

Αν και η Χαβάη αγκαλιάζει τα ηλεκτρικά οχήματα περισσότερο από άλλες πολιτείες, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά από τα ίδια προβλήματα με την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης που αντιμετωπίζει και η ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης υποδομών φόρτισης, της οικονομικής προσιτότητας και της έλλειψης επιλογών οχημάτων.

Δημοσκόπηση της Gallup, διαπίστωσε ότι το 44% των ενηλίκων Αμερικανών, δηλώνει ότι είτε σκέφτεται σοβαρά ή θα μπορούσε να σκεφτεί σοβαρά την αγορά ενός EV, ποσοστό μειωμένο από το 55% το 2023.Το ποσοστό που δεν σκοπεύει να αγοράσει ένα EV αυξήθηκε από 41% σε 48%.

Οι Αμερικανοί με υψηλά εισοδήματα σε όλη τη χώρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν στην κατοχή τους ένα ηλεκτρικό όχημα, με 14% να το κάνουν, από 6% πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση της Gallup.

Σχετικά Άρθρα