MENU

Τριπλό ενεργειακό «χτύπημα» από τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο

FSRU Αλεξανδρούπολης και διασύνδεση GREGY θα έχουν πολλαπλά οφέλη στην οικονομία της χώρας

Όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, λίγοι περίμεναν πως η Ελλάδα όχι μόνο θα έβγαινε αλώβητη απ’ αυτήν, αλλά και ενισχυμένη.

Σήμερα η χώρα όχι μόνο έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τις απώλειες του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά επιπλέον έχει μετατρέψει το ενεργειακό αποτύπωμά της από χώρα που εισήγαγε ενέργεια, σε χώρα που εξάγει.

Αυτή η βιώσιμη μετάβαση σ’ ένα νέο περιβάλλον ενεργειακής ασφάλειας, με οικονομικές τιμές για τους καταναλωτές και φθηνή πράσινη ενέργεια για τις βιομηχανίες, δεν θα είχε συμβεί αν μια σειρά από έργα δεν είχαν προχωρήσει, μεταξύ αυτών και τα τρία εθνικής στρατηγικής projects του ομίλου Κοπελούζου: το terminal με το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην ίδια πόλη και η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο που βρίσκεται ήδη λίγο πριν την εκκίνηση.

Τα τρία αυτά έργα όταν σχεδιάστηκαν ήταν μπροστά από την εποχή τους. Κανείς για παράδειγμα δεν περίμενε το 2008 ότι η Ευρώπη θα αποφάσιζε να διευρύνει τον ενεργειακό της πλουραλισμό ταυτόχρονα με το κλείσιμο των λιγνιτικών της μονάδων και σίγουρα κανείς δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα έφτανε την ίδια εποχή να παραδίδει ενέργεια στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.

Όταν η επιχειρηματική στρατηγική δημιουργεί εθνική υπεραξία

Πρόκειται για έργα που φέρουν την υπογραφή του Δημήτρη Κοπελούζου, ο οποίος έχει καταφέρει να συνδυάσει την επιχειρηματική στρατηγική του ομίλου του με τη δημιουργία εθνικών υπεραξιών μέσα από επενδύσεις που ανοίγουν νέες προοπτικές στην εθνική οικονομία.

Έτσι σήμερα με την Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης που ήδη κατασκευάζεται και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολη) που μπαίνει σε εμπορική λειτουργία τον επόμενο μήνα, η Βόρεια Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς, αλλά και των γειτονικών χωρών.

Σε λίγα χρόνια από τώρα η Ηλεκτρική Διασύνδεση με την Αίγυπτο θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με αυτή την ενεργειακή «λεωφόρο» η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, αλλάζοντας όσα θεωρούσαμε δεδομένα για τον ρόλο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό ισοζύγιο.

Και τα τρία έργα είναι βέβαιο πως θα καταχωρηθούν στη λίστα των ενεργειακών projects της δεκαετίας, αφού χαράσσουν ένα νέο αναπτυξιακό μονοπάτι για την ενεργειακή πορεία της χώρας, που συνδυάζει τα γεωστρατηγικά και τα πολιτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά Άρθρα