MENU

Ποιες απεργίες στην Ευρώπη επηρεάζουν τα ταξίδια τον Απρίλιο

Σε περίπτωση ακυρώσεων οι ταξιδιώτες δικαιούνται νέο εισιτήριο ή αποζημίωση


Οι απεργίες στην Ευρώπη που επηρεάζουν τα ταξίδια θα συνεχιστούν και αυτό τον μήνα, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποήσεις
διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν οι πτήσεις ή τα δρομολόγια με τρένα ακυρωθούν δικαιούνται νέο εισιτήριο ή αποζημίωση.

Ηνωμένο Βασίλειο

Ενώ δεν έχει προγραμματιστεί εθνική απεργία στα τρένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν προγραμματιστεί διάφορες τοπικές κινητοποιήσεις για τον Απρίλιο.

Το Σάββατο 13 Απριλίου, οι απεργιακές κινητοποιήσεις του συνδικάτου RMT θα επηρεάσουν τα δρομολόγια της CrossCountry. Από τις 15 έως τις 20 Απριλίου, οι απεργίες του συνδικάτου ASLEF θα επηρεάσουν τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες της Northern. Και στις 20 Απριλίου, η στάση εργασίας του συνδικάτου ASLEF θα επηρεάσει τα τρένα της LNER.

Ματαιώθηκε η απεργία των συνοριακών δυνάμεων του Χίθροου

Η απεργία που είχε προγραμματιστεί στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου από τις 11 έως τις 14 Απριλίου ακυρώθηκε για να δοθεί χρόνος για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη για τις συνθήκες εργασίας, αναμένονται νέες απεργιακές ανακοινώσεις.

Γαλλία

Τα μέλη του συνδικάτου CGT-RATP ανακοίνωσαν επτάμηνη απεργία από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, η οποία θα μπορούσε να πλήξει το δίκτυο λεωφορείων και μετρό του Ile-de-France – μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού.

Ωστόσο, η γαλλική Γερουσία ενέκρινε στις 9 Απριλίου νομοσχέδιο που επιτρέπει στο κράτος να απαγορεύει τις απεργίες στις μεταφορές για καθορισμένες περιόδους κάθε χρόνο, ώστε να αποφεύγονται οι διαταραχές κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων όπως το Παρίσι 2024.

Ζητά επίσης μεγαλύτερη προειδοποίηση για τις απεργίες και αυξημένες ελάχιστες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης. Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει αντιδράσεις και πρέπει να εγκριθεί από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση πριν γίνει νόμος. Οι εργαζόμενοι στην κρατική εταιρεία δημόσιων μεταφορών δηλώνουν ότι απεργούν για τους μισθούς.

Γερμανία

Στις 25 Μαρτίου, η Deutsche Bahn κατέληξε σε συμφωνία με το συνδικάτο μηχανοδηγών της Γερμανίας GDL, δίνοντας τέλος σε πέντε μήνες διαπραγματεύσεων και απεργιών. Η συμφωνία σημαίνει ότι η GDL θα απέχει από τις απεργίες τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026.

Το γερμανικό συνδικάτο Verdi ματαίωσε επίσης τις απεργίες σε διάφορα γερμανικά αεροδρόμια μετά την επίτευξη μισθολογικής συμφωνίας.

Σχετικά Άρθρα