MENU

K. Simson: Σε επίπεδα ρεκόρ η αποθήκευση φυσικού αερίου

Σε υψηλή προτεραιότητα η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας

Με δημόσιο μήνυμά της η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson κάνει εκτενή αναφορά στα επίπεδα ρεκόρ αποθήκευσης φυσικού αερίου βάσει εποχής καταγράφοντας τις προτεραιότητες της Ευρώπης.

Παράλληλα, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός ενώ οι πυλώνες του REPowerEU είναι απολύτως πετυχημένοι.

«Η Ευρώπη αναδύεται από τον δεύτερο χειμώνα της μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρά τους πολλούς φόβους, βρισκόμαστε ισχυρότεροι από ό, τι στο παρελθόν, με μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη και με καθαρότερο ενεργειακό μείγμα.

Στις 31 Μαρτίου, όταν έληξε η χειμερινή περίοδος θέρμανσης, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ήταν πλήρεις σε ποσοστό άνω του 58%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ κατά την τρέχουσα περίοδο του έτους.

Αυτά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, των προσπαθειών των πολιτών και των επιχειρήσεων να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου και των επενδύσεών μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας — τους τρεις πυλώνες του σχεδίου REPowerEU.

Το υψηλό επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημαίνει ότι οι αγορές είναι ολοένα και πιο σταθερές, οι τιμές επανέρχονται στα προ του πολέμου επίπεδα και η Ευρώπη μπορεί να αρχίσει να επαναπληρώνεται με εμπιστοσύνη για την επόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Αν και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ έχει διαχειριστεί μέχρι στιγμής την ενεργειακή κρίση, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες και τη βιομηχανία μας, καθώς και τους Ουκρανούς φίλους μας. Η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, η μείωση των τιμών και η προώθηση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας εξακολουθούν να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα»

Σχετικά Άρθρα