MENU

Ρεκόρ πόλεων στις ΗΠΑ με μέση τιμή κατοικίας 1 εκατ. δολάρια

Σε ποιες περιοχές βρίσκονται

Σε επίπεδα ρεκόρ ανέρχεται ο αριθμός των περιοχών στις ΗΠΑ όπου το “τυπικό” σπίτι αξίζει 1 εκατ. δολ. ή και περισσότερο.

Τον Φεβρουάριο, η χώρα είχε 550 πόλεις “εκατομμυρίων δολαρίων”, ή περιοχές όπου η μέση τιμή κατοικιών είναι 1 εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Zillow. Πρόκειται για αύξηση 59 πόλεων από το 2023 και ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 522 τέτοιων πόλεων, όταν οι αξίες των κατοικιών κορυφώθηκαν το 2022.

Η ενίσχυση των πόλεων με αξία κατοικιών ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι αποτέλεσμα του φαινομένου του κλειδώματος των ενυπόθηκων δανείων, το οποίο απέτρεψε τους ιδιοκτήτες κατοικιών με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια από το να βάλουν τα ακίνητά τους προς πώληση, δήλωσε η κ. Skylar Olsen, επικεφαλής οικονομολόγος του Zillow. Η δυναμική αυτή διατηρεί την προσφορά περιορισμένη σε ορισμένες αγορές και ανεβάζει τις τιμές πώλησης για τα λίγα διαθέσιμα ακίνητα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένα από αυτά τα μέρη απευθύνονται παραδοσιακά στους πολύ πλούσιους, δήλωσε ο κ. Jacob Channel, ανώτερος οικονομολόγος της LendingTree.

Κάποιες περιοχές έχουν απωλέσεις το καθεστώς της “πόλης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων”

Η Καλιφόρνια έχει τις περισσότερες πόλεις εκατομμυρίων δολαρίων, συνολικά 210, 12 περισσότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και περισσότερες από τις επόμενες πέντε πολιτείες – Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Φλόριντα, Μασαχουσέτη και Κολοράντο – μαζί, διαπίστωσε η Zillow.

Παρόλο που φέτος υπάρχουν περισσότερες πόλεις εκατομμυρίων δολαρίων, το ποσό ρεκόρ συνδέεται με το πώς το φαινόμενο του εγκλωβισμού επηρεάζει την προσφορά μιας περιοχής, σύμφωνα με την Olsen.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες περιοχές έχασαν το καθεστώς “εκατομμυρίων δολαρίων”. Σε τοποθεσίες όπου πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών είχαν ήδη επιτόκια μεταξύ 6% και 7%, το φαινόμενο του εγκλωβισμού δεν είναι τόσο ισχυρό.

Σε τέτοια μέρη παρατηρείται αύξηση της προσφοράς με περισσότερους πωλητές πρόθυμους να βγάλουν σπίτια στην αγορά, τόνισε η Olsen.

Η Φλόριντα έχασε τρεις πόλεις εκατομμυρίων δολαρίων – Siesta Key, Santa Rosa Beach και Sanibel – ενώ το Τέξας έχασε τις Sunset Valley και Volente, δύο περιοχές κοντά στο Όστιν.

Αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς αν αυτό αποτελεί τάση, δήλωσε ο Channel. Η Φλόριντα και το Τέξας είναι και οι δύο πολιτείες που εξακολουθούν να διαθέτουν σπίτια για αγορές υψηλού κόστους και πολυτέλειας, με 32 και 14 πόλεις εκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Zillow.

Η Νάπολη της Φλόριντα διαθέτει επίσης το πιο ακριβό σπίτι προς πώληση στις ΗΠΑ, το οποίο βγήκε στην αγορά τον Φεβρουάριο έναντι 295 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά Άρθρα