Η Κίνα πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι οι τιμές των κατοικιών έχουν φθάσει στο κατώτατο σημείο και πλέον βρίσκονται σε ανοδική πορεία, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα, δήλωσε ο κ. Richard Koo, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura Research Institute.
Η διάθεση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για νέα δάνεια ήταν μάλλον χλιαρή στην αρχή του έτους, ενώ οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν με πιο απότομο ρυθμό τον Ιανουάριο από ό,τι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.
“Για να επιστρέψουν και να δανειστούν χρήματα, χρειαζόμαστε ένα αφήγημα που να πείσει ότι οι τιμές κατοικιών έχουν φθάσει στον πάτο και θα αρχίσουν να ανεβαίνουν από αυτό το σημείο και μετά”, δήλωσε ο Koo.
Αλλά δεν είναι σαφές αν οι τιμές έχουν φτάσει, πράγματι, στο κατώτατο σημείο. Ο Koo και άλλοι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι στην οικονομία της Κίνας που καθοδηγείται από τις πολιτικές αποφάσεις, οι τιμές των κατοικιών δεν έχουν μειωθεί τόσο πολύ όσο αναμενόταν, δεδομένης της μείωσης σε άλλους τομείς της αγοράς ακινήτων.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα ακίνητα παραμένουν σε μια περίοδο “προσαρμογής”. Η χώρα έχει επίσης δώσει έμφαση σε νέους μοχλούς ανάπτυξης, όπως η μεταποίηση και τα οχήματα νέας ενέργειας.
Τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το ένα πέμπτο της οικονομίας της Κίνας, ανάλογα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η αγορά ακινήτων ξεκίνησε την τελευταία της πτώση μετά την παρέμβαση του Πεκίνου στην υψηλή εξάρτηση των κατασκευαστών από το χρέος το 2020. Αυτό συνέπεσε με το σοκ από την πανδημία του Covid-19.
Συμπίπτει επίσης με τη συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας, επισήμανε ο Koo – μια μεγάλη διαφορά με την Ιαπωνία.
Μαθήματα από το παρελθόν
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά 5,2% το 2023, το πρώτο έτος μετά το τέλος των αυστηρών ελέγχων της πανδημίας. Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο για το 2024 ανάπτυξη της τάξης του 5%.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές έχουν πει ότι ένας τέτοιος στόχος είναι φιλόδοξος χωρίς περισσότερα κίνητρα.
Οι κινεζικές αρχές ήταν απρόθυμες να προχωρήσουν σε μεγάλης κλίμακας στήριξη της οικονομίας. Ο Koo δήλωσε ότι ένας βαθύτερος λόγος είναι ότι το Πεκίνο θεωρεί το προηγούμενο πρόγραμμα τόνωσης ως λάθος.
Πριν από περίπου 15 χρόνια, στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Κίνα δρομολόγησε ένα πακέτο κινήτρων ύψους 4 τρισ. γιουάν (563,38 δισ. δολ.), το οποίο αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.
Αλλά το Πεκίνο συνέχισε το πακέτο τόνωσης της οικονομίας ακόμη και αφού η χώρα είχε επιτύχει ταχεία ανάπτυξη, γεγονός που οδήγησε σε υπερθέρμανση της ανάπτυξης και κερδοσκοπία, δήλωσε ο Koo.
“Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η κυβέρνηση, εξακολουθεί να διστάζει να προωθήσει ένα μεγάλο πακέτο, επειδή πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το προηγούμενο ήταν αποτυχημένο”.
Όσον αφορά στο μέλλον, ο Koo δήλωσε ότι η Κίνα θα πρέπει να τονώσει την οικονομία της για να αποφύγει την ύφεση και ότι θα πρέπει να μειώσει αυτή τη στήριξη μόλις η ανάπτυξη φθάσει το 12%.