MENU

Στη γραμμή εκκίνησης το αγροτικό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»

Επόμενο βήμα η σύναψη «πράσινων» διμερών συμβάσεων μεταξύ παρόχων και παραγωγών ΑΠΕ

Θέμα χρόνου είναι η εκκίνηση του τιμολογίου «ΓΑΙΑ» για φθηνότερο και «πράσινο» ρεύμα στους αγρότες. Μόλις το ΥΠΕΝ δώσει το «πράσινο φως» με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ -η οποία αναμένεται άμεσα- όσοι προμηθευτές ρεύματος το επιθυμούν, θα πρέπει να προχωρήσουν εντός δύο εβδομάδων στην ανακοίνωση των ειδικών τιμολογίων.

Αμέσως μετά, οι αγρότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο «ΓΑΙΑ», θα πρέπει σε διάστημα δύο μηνών να συνάψουν σύμβαση προμήθειας με τον πάροχο της επιλογής τους.

Νέο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ έως 500 MW

Η «πράσινη» ενέργεια που θα προμηθεύονται οι αγρότες μέσω του «ΓΑΙΑ», θα παράγεται μέσα από ένα νέο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ το οποίο, στο πλαίσιο του προγράμματος, προκειμένου να κατασκευαστεί γρήγορα θα έχει πρόσβαση κατά προτεραιότητα στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Από τη ζήτηση, η οποία θα φανεί από τις συμβάσεις με τους παρόχους, θα προκύψει και η απαιτούμενη ισχύς των νέων ανανεώσιμων μονάδων, με στόχο την κάλυψη του 30% των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας των αγροτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα ισχύς που θα χρειαστεί θα προσεγγίσει τα 500 MW.

Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η σύναψη «πράσινων» διμερών συμβάσεων μεταξύ των παρόχων και των παραγωγών ΑΠΕ προκειμένου από το καλοκαίρι να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή των νέων μονάδων (χορήγηση όρων σύνδεσης, αδειοδοτήσεις κ.α.).

Ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος σε ορίζοντα δεκαετίας

Όπως προβλέπεται, τα τιμολόγια «ΓΑΙΑ» θα έχουν τουλάχιστον δεκαετή διάρκεια. Κατά την πρώτη διετία, μέχρι δηλαδή να αναπτυχθεί το νέο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο, οι χρεώσεις ρεύματος θα είναι ήδη χαμηλές, κινούμενες σε ένα εύρος μεταξύ 9,3 μέχρι 11 λεπτών/kWh ενώ με τη λειτουργία των μονάδων ΑΠΕ αναμένεται να αποκλιμακωθούν περαιτέρω.

Από τον τρίτο χρόνο των σχετικών συμβάσεων, οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο προνομιακό τιμολόγιο, θα απολαμβάνουν ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος για το 30% των ενεργειακών τους αναγκών.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει τον διακανονισμό τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 100 ευρώ που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2023, με μηδενικό επιτόκιο και αποπληρωμή τους έως και με 60 δόσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μετακινήσεις σε διαφορετικό πάροχο (σημειώνεται ότι η ΔΕΗ εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών) προϋποθέτουν άμεση εξόφληση όλων των οφειλών από τη νέα εταιρεία, οι μετακινήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στους δικαιούχους χωρίς ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Σχετικά Άρθρα