MENU

Sotheby’s: Τα νέα επενδυτικά hot spots για πολυτελή ακίνητα

Η Τουρκία μεταξύ των αναδυόμενων επενδυτικών προορισμών

Τους νέους αναδυόμενους επενδυτικούς προορισμούς για πολυτελή ακίνητα παρουσιάζει η κτηματομεσιτική εταιρεία Sotheby’s International Realty, στην ετήσια έκθεση Luxury Outlook για το 2024.

Η έκθεση βασίζεται στα αποτελέσματα της Sotheby’s International Realty Luxury Outlook 2024 Agent Survey, στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν συναλλαγές από 10 εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω.

Τα νέα hot spots

Χώρες όπως η Αυστραλία, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό και η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων που προσδιορίζονται ως αναδυόμενα hotspots στην αγορά ακινήτων πολυτελείας.

«Η Αυστραλία τα πήγε καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους αγοραστές λόγω της σταθερότητας της οικονομίας του νομίσματος», τονίζει ο κ. Paul Arthur, Διευθύνων Σύμβουλος της Sotheby’s International Realty Queensland, στην έκθεση.

«Το Κουίνσλαντ εξακολουθεί να προσφέρει εκπληκτική αξία για πολυτελή ακίνητα σε σύγκριση με πολλές παγκόσμιες αγορές», προσθέτει.

Ανάλογα με την τοποθεσία, το 10% έως το 20% των αγοραστών είναι ξένοι, συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλών ομογενών, με τους υπόλοιπους να είναι εγχώριοι αγοραστές.

Πόλος έλξης για τους επενδυτές το Μεξικό
Η Πόλη του Μεξικού είναι ένα από τα κορυφαία μέρη στον κόσμο για ποιότητα ζωής, υπογραμμίζει η κ. Laura de la Torre de Skipsey, επαγγελματίας ακινήτων στην Mexico Sotheby’s International Realty.

Η πρωτεύουσα, γνωστή για την εντυπωσιακή τέχνη και τα αρχαιολογικά της μουσεία, το παγκοσμίου φήμης shopping, τη συναρπαστική νυχτερινή ζωή και τα διάσημα εστιατόρια, αποτελεί πόλο έλξης για Αμερικανούς και Καναδούς που αναζητούν έναν μητροπολιτικό τρόπο ζωής.

«Έχουμε δει μια μεγάλη εισροή εξ αποστάσεως εργαζομένων από την Αμερική και τον Καναδά που μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι εδώ και να βιώσουν μια εκπληκτική ποιότητα ζωής, προσθέτει. Εκτός από την Πόλη του Μεξικού, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επενδύουν σε ακίνητα στην Οαχάκα, το Εσκοντίντο, το Πουέρτο Βαγιάρτα και τη Ριβιέρα Μάγια.

Οι βασικοί παράγοντες που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αγοράσουν ακίνητα εδώ είναι ο τρόπος ζωής και η κουλτούρα, ειδικά στην πόλη. Επιπλέον, το Μεξικό είναι κοντά στις ΗΠΑ και είναι εύκολη οι πρόσβαση.

Η Σαουδική Αραβία αλλάζει τους κανόνες

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγεται στη λίστα των αναδυόμενων προορισμών. Η νομοθεσία για την αγορά ακινήτων αναμένεται να αλλάξει άμεσα, επιτρέποντας σε ξένες εταιρείες και ιδιώτες να επενδύσουν.

Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του Sotheby’s International Realty, στρέφουν το βλέμμα στη Σαουδική Αραβία εν αναμονή των αλλαγών στη νομοθεσία που θα διαφοροποιήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ευρεία η απήχηση της Τουρκίας

Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας, ως το σταυροδρόμι για την Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, συμβάλλει στην απήχηση της χώρας σ’ ένα ευρύ φάσμα διεθνών αγοραστών, επισημαίνει ο κ. Can Turkan, Διευθύνων Σύμβουλος της Türkiye Sotheby’s International Realty.

«Η κατά 300% υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος σε σύγκριση με το αμερικανικό δολάριο τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξήσει τον τουρισμό και τη ζήτηση για κατοικίες», προσθέτει. «Άτομα υψηλής καθαρής αξίας από τη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζουν να αγοράζουν ακίνητα εδώ και, ως συνήθως, έχουμε πολλούς αγοραστές από το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Λίβανο», τονίζει.

Οι ξένοι που αγοράζουν ακίνητα αξίας 400.000 δολαρίων ΗΠΑ στην Τουρκία δικαιούνται τουρκικής υπηκοότητας, η οποία έχει προσελκύσει πολλούς εύπορους από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν που θέλουν σταθερότητα.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι διεθνείς επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως στην ευρωπαϊκή πλευρά του στενού του Βοσπόρου, ενώ οι εγχώριοι αγοραστές πολυτελών ακινήτων επικεντρώνονται στην ασιατική πλευρά.

Εκτός από τις ευκαιρίες στην Κωνσταντινούπολη και την Αλικαρνασσό, ο κ. Turkan εκτιμά ότι υπάρχει χώρος για πολυτελή οικιστική ανάπτυξη στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα