MENU

Πώς θα αυξηθεί η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ φέτος στα 1,7 δισ. ευρώ

Στρατηγικός πυλώνας του επνδυτικού προγράμματος οι ΑΠΕ

Σε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 1,7 δισ. ευρώ φέτος, από 1,5 δισ. ευρώ το 2023 στοχεύει ο Όμιλος ΔΕΗ, μέγεθος ευθυγραμμισμένο με το guidance που είχε δώσει τον περασμένο Ιανουάριο η Επιχείρηση στο Capital Markets Day του Λονδίνου.

Ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στο χθεσινό conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα της περυσινής χρήσης έκανε λόγο για την επιτυχημένη στρατηγική καθετοποίησης του Ομίλου, η οποία εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει και με το παραπάνω την αναμενόμενη μείωση του τζίρου από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών.

Ισχυρά αποτελέσματα το 2023 – Θετικές προοπτικές και για τα επόμενα χρόνια

Ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι η μετοχή της ΔΕΗ συνιστά σημαντική επενδυτική ευκαιρία ενώ σχολιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου για την περσινή χρονιά χαρακτήρισε το 2023 ως «μια κομβική χρονιά για τη ΔΕΗ με ισχυρά αποτελέσματα», ανακοινώνοντας την επαναφορά διανομής μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια «ως αποτέλεσμα του μεγάλου μετασχηματισμού της ΔΕΗ που ξεκίνησε το 2019».

Τα έσοδα του Ομίλου από τα δίκτυα διανομής και η διεύρυνση της παρουσίας του στη λιανική, έχουν ήδη σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου. Είναι ενδεικτικό ότι η εξαγορά της Enel Romania to 2023 ενίσχυσε την περιουσιακή βάση της ΔΕΗ με περισσότερα από 130.000 χλμ. δικτύων και 2,9 εκατ. πελάτες, με το «αποτύπωμα» της PPC Romania στη λειτουργική κερδοφορία του 2024 να υπολογίζεται στο 22%.

Η υψηλή ρευστότητα του Ομίλου, με ίδια κεφάλαια και ανοιχτές πιστωτικές γραμμές της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ, υπόσχεται επίσης την απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδύσεων και άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας όχι μόνο το 2024 αλλά και με ορίζοντα το 2030.

Κεντρικός ο ρόλος των ΑΠΕ και των δικτύων διανομής

Όπως αναδείχθηκε κατά το conference call, οι ΑΠΕ αποτελούν στρατηγικό πυλώνα του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου για την Ελλάδα, τη Ρουμανία αλλά και τα Βαλκάνια, με στόχο για 8,9 GW «πράσινης» ισχύος -μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά- έως το 2026.

Σημειώνεται ότι το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του Ομίλου ανέρχεται σε 4,7 GW, οι νέες ανανεώσιμες μονάδες (αιολικά, φ/β) υπό ανάπτυξη ή κατασκευή σε 2,8 GW, ενώ σε 18 GW υπολογίζεται το pipeline των μελλοντικών έργων, μέρος των οποίων θα λειτουργήσουν μέχρι το milestone του 2026. «Έχουμε πλέον εξασφαλίσει σχεδόν το 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για την ισχύ σε ΑΠΕ το 2026, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο υλοποίησης του πλάνου μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Στάσσης.

Τα δίκτυα διανομής σε Ελλάδα και Ρουμανία θα συνεισφέρουν επίσης στην ανάπτυξη του Ομίλου, μέσα και από σχεδιαζόμενες επενδύσεις για την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση των υποδομών, μεταξύ άλλων, με την ενσωμάτωση των «έξυπνων» μετρητών, η οποία προχωρά και στις δύο χώρες.

Σχετικά Άρθρα