MENU

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι επιδοτήσεις για κινέζικες ανεμογεννήτριες

Και η ελληνική αγορά στο στόχαστρο

Έρευνα για τις κινέζικες ανεμογεννήτριες έχει ξεκινήσει η ΕΕ βάσει του νέου κανονισμού για τις επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με την WindEurope, η εν λόγω ανακοίνωση προκύπτει από την πίεση των Κινέζων κατασκευαστών ανεμογεννητριών να αυξήσουν το μερίδιο των παραγγελιών στην Ευρώπη.

Οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Από την πλευρά της, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Margarethe Vestager ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τον νέο της “κανονισμό για τις ξένες επιδοτήσεις” για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους κινέζους κατασκευαστές ανεμογεννητριών. Η ΕΕ θα διερευνήσει αρχικά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε 5 αγορές: Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία.

Ανακοινώνοντας τη νέα έρευνα, η Επίτροπος δήλωσε ότι η μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των επιδοτούμενων κινεζικών ανεμογεννητριών “δεν είναι μόνο επικίνδυνη για την ανταγωνιστικότητά μας. Θέτει επίσης σε κίνδυνο την οικονομική μας ασφάλεια“. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη που έκανε, χάνοντας τη βιομηχανία κατασκευής ηλιακών συστημάτων.

Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της ευρωπαϊκής αγοράς, να διασφαλίσει τον θεμιτό ανταγωνισμό και να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των Ευρωπαίων και των Κινέζων κατασκευαστών.

Τα «θέλγητρα» της Κίνας

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι τιμές των ανεμογεννητριών από την Κίνα προσφέρονται στην Ευρώπη έως και 50% χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτές που κατασκευάζονται στην Ευρώπη.

«Κατανοούμε πλήρως το σκεπτικό της Επιτροπής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson. «Οι Κινέζοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές και απίστευτα γενναιόδωρους όρους χρηματοδότησης με αναβολή πληρωμής έως και 3 χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς άδικη δημόσια επιδότηση. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν επιτρέπεται να προσφέρουν τέτοια αναβολή πληρωμής σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ»

Σχετικά Άρθρα