MENU

Πρώην CEO της Shell: Η ενεργειακή μετάβαση κινδυνεύει να εκτροχιαστεί

Όλο και περισσότερες εταιρείες αποδυναμώνουν τους πράσινους στόχους τους

Την άποψη ότι το παγκόσμιο αίσθημα για την ενεργειακή μετάβαση έχει μετατοπιστεί την τελευταία δεκαετία και η πορεία προς το καθαρό μηδέν μπορεί να εκτροχιαστεί εντελώς διατύπωσε ο μέχρι ο 2022 CEO της Shell Ben van Beurden.

Στη διάρκεια της δικής του θητείας (εννέα χρόνια) ο πετρελαϊκός γίγαντας έθεσε φιλόδοξους πράσινους στόχους που «ήταν σωστοί εκείνη τη στιγμή, αλλά πολλά πράγματα έχουν αλλάξει έκτοτε», είπε στο Global Commodities Summit των Financial Times στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Όταν το σχέδιο της Shell για το κλίμα ανακοινώθηκε το 2016, οι πιθανότητες επίτευξης στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών με τακτοποιημένο τρόπο ήταν «αρκετά υψηλές», σημείωσε. Δέκα χρόνια αργότερα, ομολογώ πως η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να εκτροχιαστεί.

Τα σημάδια των καιρών

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η BP όσο και η Shell ανακοίνωσαν αποδυνάμωση των στόχων τους για τις εκπομπές για το 2030, πέρυσι και φέτος, αντίστοιχα, ενώ μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφελείας, όπως η Enel και η Orsted, περιόρισαν πρόσφατα τους στόχους τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, είπε ότι «δεν έχει μετανιώσει για τίποτα» σχετικά με την απόφασή του να αποσύρει τη Shell από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. «Ήταν ένα κάλεσμα να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα