MENU

Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο εξετάζουν την παύση εισαγωγής ρωσικού LNG

Το περασμένο έτος, οι χώρες της Ευρώπης εισήγαγαν περίπου 20 bcm LNG από τη Ρωσία

Την εκτίμηση ότι από το 2026 ορισμένες χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν να απαγορεύουν το ρωσικό LNG έκανε η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Columbia’s Center on Global Energy Policy, στο Montel στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Financial Times Global Commodities στη Λωζάνη.

Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο έχουν ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, καθώς όπως εκτιμάται θα «υπάρχει άφθονο LNG στην αγορά, σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος.

Οι προϋποθέσεις της επόμενης ημέρας

Σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες πρέπει να έχουν ήδη σχεδιάσει την επόμενη μέρα και τις εναλλακτικές τους επιλογές, σε περίπτωση που επισημοποιήσουν την απαγόρευση του ρωσικού LNG.

Οι ευρωπαϊκές χώρες – εξαιρουμένης της Τουρκίας – εισήγαγαν περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από τη Ρωσία πέρυσι, σημειώνοντας μείωση κατά 1% σε σύγκριση με το 2022 όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Kpler.

Η Ισπανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην ήπειρο, με τις παραδόσεις να αυξάνονται κατά περισσότερο από το 1/3 στα 6,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τέλος, οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διαρθρωτική πτώση τα επόμενα χρόνια λόγω της αυξανόμενης χωρητικότητας LNG.

«Έρχεται άφθονο LNG στην αγορά, που φθάνει τα 300 bcm μέχρι το 2030» διευκρίνισε η Corbeau.

Σχετικά Άρθρα