MENU

Η αγορά των ΗΠΑ στο κέντρο του ενδιαφέροντος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Στόχος η διατήρηση του τζίρου σε επίπεδα άνω των 3 δισ. ευρώ

Τη διατήρηση του όγκου πωλήσεων και του αναπροσαρμοσμένου EBITDA σε υψηλά επίπεδα ανάλογα με εκείνα του 2023, τη βελτίωση των δεικτών που έχουν να κάνουν με το κεφάλαιο κίνησης και την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στην αμερικανική αγορά έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για το 2024.

Σημειώνεται πως πέρυσι η εταιρία εξασφάλισε κύκλο εργασιών 3,3 δισ. ευρώ και a-EBITDA 239,3 εκατ. ευρώ.

Καθώς η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο, η μόνη νέα επένδυση που έχει προγραμματίσει για το τρέχον έτος έχει να κάνει με βελτιώσεις στην παραγωγική μονάδα προϊόντων χαλκού της θυγατρικής που διατηρεί στη Βουλγαρία, της SofiaMed, ενώ θα εξακολουθήσουν οι εργασίες συντήρησης των υπόλοιπων εγκαταστάσεων.

Η σταθεροποίηση του CAPEX θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, λόγω απομείωσης του δανεισμού και της βελτίωσης της ταχύτητας κυκλοφορίας του χρήματος μέσα στην εταιρεία.

Έτσι η διοίκηση αναμένει μέσα στο 2024 περαιτέρω βελτίωση του δείκτη καθαρός δανεισμός/προσαρμοσμένο EBITDA που το 2023 ήταν στο 3,4 και στόχος είναι να φτάσει στα επίπεδα του 3.

Πάντως ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας μειώθηκε πέρυσι κατά 148 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικές εξοικονομήσεις γίνονται μέσω της μείωσης των αποθεμάτων μιας και εξομαλύνονται σταδικά οι επιπτώσεις του πολέμου στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Έμφαση στις δραστηριότητες με υψηλά περιθώρια κέρδους

Γενικότερα η διοίκηση αποσκοπεί εφέτος και τα προσεχή έτη να εξασφαλίζει κέρδος από δραστηριότητες που έχουν υψηλότερα περιθώρια, όπως είναι οι πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ και προϊόντων χαλκού με υψηλή προστιθέμενη αξία από το εργοστάσιο της SofiaMed στη Βουλγαρία.

Μάλιστα οι επικεφαλής της εταιρείας ανέφεραν χαρακτηριστικά σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 σε αναλυτές, πως θεωρούν τα καλά περσινά αποτελέσματα διατηρήσιμα και στο προσεχές μέλλον, κυρίως λόγω των επιδόσεων της θυγατρικής στη Βουλγαρία, της μεγάλης αλλαγής του παραγόμενου προϊοντικού μίγματος σε δραστηριότητες με υψηλό περιθώριο κέρδους και των πωλήσεων σε «δυνατές» αγορές όπως είναι αυτή των ΗΠΑ.

Επίσης οι διοικούντες της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ προέβλεψαν ότι το 2024 θα υπάρξει βελτίωση της εικόνας σε πολλούς κλάδους διεθνώς, καθώς όλοι περιμένουν την σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων που θα δώσει νέα ώθηση στην παγκόσμια οικονομία.

Γενικότερα οι βασικοί πυλώνες λειτουργίας της εταιρείας συνοψίζονται στο τετράπτυχο πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, κανόνες για την υγεία και ασφάλεια και υπεύθυνη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σχετικά Άρθρα