MENU

Μείωση 12% των οικιακών τιμών ρεύματος τον Μάρτιο

Καθοριστικός ο ρόλος των χρωματιστών τιμολογίων στη πτωτική τάση

«Πρωταθλήτρια» στην αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος αναδείχθηκε για τον Μάρτιο η Αθήνα -με μείωση 12% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα- σύμφωνα με τον δείκτη HEPI, ο οποίος καταγράφει την πορεία των τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Όπως προκύπτει, λόγω της υποχώρησης των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών, τον Μάρτιο η τελική οικιακή τιμή ρεύματος ανήλθε στα 20,22 λεπτά/kWh μειωμένη κατά 2,75 λεπτά σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την ανάλυση του HEPI, στη μείωση αυτή συνέβαλε και το νέο μοντέλο των «χρωματιστών» τιμολογίων το οποίο έχει ενισχύσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους προμηθευτές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κυμαινόμενα οικιακά τιμολόγια, η μέση τιμή τους διαμορφώθηκε στα 19,59 λεπτά/kWh καταγράφοντας μείωση 12,9% από τον Φεβρουάριο, με την Ελλάδα να είναι η 12η φθηνότερη. Στις τρεις πρώτες θέσεις, από πλευράς τιμών, βρέθηκαν το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Δουβλίνο.

Αποκλιμάκωση των τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο μέσος όρος τιμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 24,25 λεπτά/kWh, με την Αθήνα να καταλαμβάνει (με την επίδοση των 20,22 λεπτών/kWh) την 18η θέση -από 14η τον Φεβρουάριο- ανάμεσα στις 27 πρωτεύουσες των κρατών-μελών.

Πάντως, η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 2% σε μηνιαία και κατά 9% σε ετήσια βάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις συνολικά 33 πρωτεύουσες του δείγματος, τον περασμένο μήνα οι περισσότερες έμειναν αμετάβλητες, οι 14 κινήθηκαν πτωτικά και 2 μόνο κατέγραψαν αύξηση -η Λευκωσία (+9%) και η Μαδρίτη (+4%).

Σημειώνεται ότι μετά τη Αθήνα, οι πόλεις που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις ήταν το Δουβλίνο, το Ελνσίνκι και το Βίλνιους με 9%. Οι πρωτεύουσες με τις υψηλότερες τιμές τον Μάρτιο ήταν κατά σειρά το Λονδίνo, η Πράγα και το Βερολίνο με 39,2 λεπτά/kWh, 38,58 λεπτά/kWh και 38 λεπτά/kWh αντίστοιχα.

Πτωτικά κινήθηκε και η μέση λιανική τιμή του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά τον Μάρτιο, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 6%, την τρίτη μεγαλύτερη σε επίπεδο Ε.Ε. (όπου δεν σημειώθηκε αύξηση σε καμία πρωτεύουσα). Πιο συγκεκριμένα, η τιμή διαμορφώθηκε στα 6,49 λεπτά/kWh από 6,94 λεπτά/kWh τον Φεβρουάριο.

Σχετικά Άρθρα