MENU

H καλύτερη χώρα στην Ευρώπη για να εργαστείς εάν είσαι γυναίκα

Σύμφωνα με ανάλυση της Reboot Online

Τα υψηλά ποσοστά γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, το μικρό μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και οι δίκαιες πολιτικές μητρότητας, καθιστούν τη Νορβηγία την καλύτερη χώρα στην Ευρώπη για τις γυναίκες εργαζόμενες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Reboot Online.

Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων συνέλεξε στοιχεία 32 ευρωπαϊκών χωρών και διαπίστωσε ότι η Νορβηγία είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα για εργαζόμενες γυναίκες.

Η σκανδιναβική χώρα κατέκτησε την πρώτη θέση με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ποιότητα των Φύλων (EIGC) και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τα κριτήρια βασίζονται στα ποσοστά των απασχολούμενων γυναικών ηλικίας 16-65 ετών σε κάθε χώρα, στην ποιότητα της άδειας μητρότητας, στο πόσες γυναίκες βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις και σε άλλους παράγοντες.

Η επίδοση της Νορβηγίας

Η Νορβηγία συγκέντρωσε 7,1 στα 10 στην ανάλυση, ακολουθούμενη από την Ισλανδία (6,53), τη Φινλανδία (5,03) και τις Κάτω Χώρες (5,49). Αυτό συνάδει με την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δείχνει ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης φροντίζουν για την καριέρα των γυναικών.

Ωστόσο, η Νορβηγία ξεχωρίζει με “εντυπωσιακή εκπροσώπηση” των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις. Αυτό περιλαμβάνει διευθύνοντες συμβούλους, στελέχη, μη εκτελεστικά στελέχη, προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών το 2023.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του EIGC, οι Νορβηγοί άνδρες κατείχαν πέρυσι το 56% των ανώτερων ηγετικών θέσεων – αλλά οι γυναίκες κατέλαβαν το 43%. Συνολικά, οι γυναίκες κατέλαβαν 81 από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας, αναφέρει το EIGE.

Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνουν επίσης ότι οι Νορβηγίδες ηλικίας κάτω των 65 ετών αποτελούν πολύ περισσότερο από το ήμισυ (58,7%) του εργατικού δυναμικού του 2023.

Οι πολιτικές μητρότητας της χώρας είναι επίσης ευνοϊκές – με την “υψηλή” διάρκεια της ελάχιστης άδειας μητρότητας και το ποσοστό του εισοδήματος που καταβάλλεται κατά τη διάρκεια αυτής της άδειας να συμβάλλουν στην επιτυχία της, αναφέρει το Reboot Online. Στους μονογονείς προσφέρονται 19 εβδομάδες αποκλειστικής άδειας με καταβολή του 80% του μισθού τους.

Μείωση του μισθολογικού χάσματος

Αν και καμία χώρα δεν έχει επιτύχει πλήρη ισότητα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2023 Global Gender Gap Index, η Νορβηγία πλησίασε πέρυσι με 88%. Ήρθε δεύτερη πίσω από την Ισλανδία, η οποία κάλυψε το 90% του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επίσης ενεργοποιήσει τα δικά τους μέσα πολιτικής, υποστηρίζοντας καλύτερες συνθήκες για τις γυναίκες εργαζόμενες.

Το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη Στρατηγική της ΕΕ για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025, η οποία στοχεύει στον τερματισμό της βίας λόγω φύλου, στην εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων, στην επίτευξη ισότιμης συμμετοχής σε διάφορους τομείς της οικονομίας και πολλά άλλα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας, το 2022 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που υποχρεώνει τις μεγάλες, εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ να έχουν τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων γυναίκες από τα μέσα του 2026, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ θα θεσπίσουν τη δική τους αντίστοιχη νομοθεσία.

Το 2023, εγκρίθηκε επίσης η οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους να διεκδικούν καλύτερες αμοιβές στο χώρο εργασίας και στα δικαστήρια. Παρά τα επιτεύγματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά.

Σχετικά Άρθρα