MENU

«Ξεκλειδώνουν» τις επενδύσεις σε Data Centers ο εκσυγχρονισμός και επέκταση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας

Το έντονο ενδιαφέρον για νέες εγκαταστάσεις αυξάνει τις απαιτήσεις τροφοδοσίας τους με σταθερή και απρόσκοπτη ροή ρεύματος

Σε σημαντικό πόλο έλξης επενδύσεων σε Data Centers εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, καθώς ορισμένες από τις πλέον εμβληματικές εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως έχουν εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον και ήδη έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για τη δημιουργία υποδομών αυτού του είδους.

Παράλληλα, αρκετές ακόμα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να κλείσουν σχετικές συμφωνίες.

Πάντως, καθοριστικό ρόλο που θα οδηγήσει στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε Κέντρα Δεδομένων παίζει το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία αυτών των υποδομών έχει μεγάλες απαιτήσεις σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας. Πόσο δε μάλλον όταν υπάρχει ενδιαφέρον για την υλοποίηση αρκετών έργων, εξέλιξη που αυξάνει γεωμετρικά αυτές ακριβώς τις απαιτήσεις.

Επομένως είναι σημαντικό η χωροθέτησή τους να γίνει σε περιοχές όπου υπάρχουν ή που θα δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές για τη μεταφορά των απαραίτητων ποσοτήτων ενέργειας.

Το μεγαλύτερο deal μέχρι στιγμής είναι αυτό της Microsoft για την εγκατάσταση μεγάλου Data Center στα Σπάτα, ένα έργο που θα υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ, ενώ έμπρακτο είναι το ενδιαφέρον από Google και Αmazon.

Σημειώνεται πως σήμερα υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα και λειτουργούν 10 Data Centers, μικρότερης σχετικά δυναμικότητας, στην ελληνική επικράτεια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κορυφαίοι παράγοντες του εγχώριου real estate έχουν επισημάνει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Data Centers ως εναλλακτικού πόλου επενδύσεων για τον κλάδο, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η ανάπτυξή τους θα συμβάλλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και θα την καταστήσει παράλληλα ως ένα παγκόσμιο hub στη μεταφορά δεδομένων από την Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή, την Ασία και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να λύσει το θέμα των ηλεκτρικών υποδομών και διασυνδέσεων, καθώς αυτές οι επενδύσεις εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την επάρκεια και συνεπή ροή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα Σπάτα η Microsoft

Ο όμιλος Microsoft έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου Κέντρου Δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα στο Δήμο Σπάτων – Αρέμιδας, με ανάθεση του έργου κατόπιν σχετικού διαγωνισμού στην εταιρία RENCO σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για μία εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων στο Cloud και διαρθρώνεται ως ένα κυρίως Κτίριο Εξοπλισμού (ATH04 Building) και ένα Κτίριο Διοίκησης (Admin Block), συνοδευόμενων από πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED (Gold Grade).

Tο κατασκευαστικό αντικείμενο που αντιστοιχεί στη σύμβαση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία του πρώτου Data Center της Microsoft συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 19,2MW στα Σπάτα.

To σχέδιο που έχει ανακοινώσει για τη δημιουργία των δικών της Data Centers στην Αττική, με ορίζοντα το 2030, έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί η Google. To cloud Region της Google εκτιμάται ότι θα αποτελείται από τρία Κέντρα Δεδομένων, θα λειτουργήσει το 2025 και το πιθανότερο είναι ότι θα συνεργαστεί με υφιστάμενα Data Centers προκειμένου να είναι συνεπής με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει.

Προετοιμασίες από Amazon

Μεγάλη υπολογιστική ισχύ και ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο σε υποδομές ιδιαίτερα κρίσιμες για βιομηχανικές περιοχές ετοιμάζει η Amazon, καθώς θέλει να δημιουργήσει υποδομή Local Zone (Τοπικές Ζώνες) που αποτελούν υποδομές cloud και οι οποίες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης εφαρμογών. Ο πολυεθνικός κολοσσός έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και υποδομών, ενώ αυτό προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου διαστήματος.

Από την πλευρά της, η εταιρία Digital Realty που το 2020 εξαγόρασε τη Lamda Hellix με δύο Data Centers, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία και τρίτο ενώ ετοιμάζει άλλα δύο στην Αθήνα και ένα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σημειώνεται πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο της λειτουργίας Κέντρων Δεδομένων με παρουσία σε 45 χώρες.

Τέλος, η ελληνική εταιρεία Lancom έχει δημιουργήσει ήδη τρία Data Centers στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ ετοιμάζει και νέο στην Κρήτη που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2024. Οι υποδομές στη Θεσσαλονίκη στρέφονται προς Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη, ενώ από την Κρήτη θα στοχεύσει για τις αγορές της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Σχετικά Άρθρα