MENU

Πλώρη για νέα projects και έσοδα 100 εκατ. ευρώ βάζει η Dimand – Έμφαση στις αναπλάσεις αστικών κέντρων

Παραδίδονται το προσεχές διάστημα ο Πύργος Πειραιά και το Μινιόν

Έμφαση στις αναπλάσεις και την επαναχρησιμοποίηση ακινήτων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων δίνει η εταιρία Dimand, η οποία διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων 1,2 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί σταδιακά έως το 2027, ενώ αναμένεται να προσθέσει νέα projects έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Η εταιρεία υλοποιεί αυτή τη στιγμή οκτώ σημαντικά έργα, εκ των οποίων τέσσερα από αυτά αναμένεται να παραδοθούν μέσα στη χρονιά, προσφέροντας κερδοφορία και ρευστότητα στην εισηγμένη εταιρεία. Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής της κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο, η στόχευση επεκτείνεται και σε οικιστικά έργα προσιτής κατοικίας.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης ακινήτων μικτής αξίας (GDV) της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ με ορίζοντα σταδιακής ολοκλήρωσης έως τα μέσα του 2027.

Από το παραπάνω σύνολο, πέντε έργα πρόκειται να ρευστοποιηθούν μέσα στο 2024, προσφέροντας έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επανεπενδυθούν στα επόμενα projects της Dimand και θα υπερδιπλασιάσουν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας για την τρέχουσα χρήση σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Dimand εμφάνισε κύκλο εργασιών 9,4 εκατ. ευρώ (από 10,6 εκατ. ευρώ το 2022) και κέρδη προ φόρων 17 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,1 εκατ. ευρώ το 2022.

Ολοκλήρωση εμβληματικών έργων

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης η εταιρία θα αποεπενδύσει από το ακίνητο γραφείων Insignio στο Μαρούσι που έχει μισθωθεί από την PwC, από τον Πύργο Πειραιά, από το ακίνητο Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας, από το κτίριο της ΕΕΔΕ (που έχει μισθωθεί στα ΕΛΤΑ) και από το έργο HUB 26 (κτίριο γραφείων στη Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για έργα τοπόσημα για την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη που βρίσκονταν «ξεχασμένα» επί δεκαετίες πριν αναλάβει την αξιοποίησή τους η εταιρία Dimand.

Έως το Σεπτέμβριο, εξάλλου, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή για το «πακέτο» ακινήτων του Project Skyline στο κέντρο της Αθήνας, ύψους 438 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο υλοποιεί η Dimand σε συνεργασία με την Premia και την EBRD, κατέχοντας συνολικά το 65% ως κοινοπραξία με το υπόλοιπο 35% να διατηρεί η Alpha Bank ως ιδιοκτήτης των ακινήτων.

Από τα περίπου 700 ακίνητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου, τα 630 βρίσκονται σε διαδικασία προπώλησης, ενώ τα υπόλοιπα θα ανακατασκευαστούν και θα αποτελέσουν ακίνητα εισοδήματος, με την Dimand να λαμβάνει έξτρα fee για την προετοιμασία τους.

Η εταιρεία «τρέχει» επίσης projects ανάπλασης ακινήτων για την προσεχή τριετία όπως το πρώην ακίνητο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) στο Βοτανικό, το κτίριο γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι, όσο και μικρότερα στο αθηναϊκό κέντρο, ενώ αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να προσθέσει ακόμη τρία σημαντικά έργα development στην Αθήνα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στο ακίνητο των περίπου 50 στρεμμάτων της Softex, το σχέδιο αξιοποίησης προβλέπει τη δραστική μείωση της κάλυψης από τα 150.000 τ.μ. των παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε μόλις 50.000 τ.μ., όπου θα αναπτυχθούν σύγχρονοι χώροι γραφείων, καταστημάτων, ενδεχομένως και ορισμένων κατοικιών. Το έργο με την επωνυμία IQ Athens και μικτής αξίας 190 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Σχετικά Άρθρα