MENU

Περαιτέρω επιδείνωση στα ακίνητα της Κίνας προβλέπει έκθεση της KKR

Η “οξεία” διόρθωση στην αγορά αναμένεται να συνεχιστεί

Η αγορά ακινήτων της Κίνας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα για να τονωθεί η ανάπτυξη του ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση της KKR.

Ο τομέας , ο οποίος αποτελούσε έως πρόσφατα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας, αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της υπερβολικής δόμησης και των υψηλών επιπέδων χρέους.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η διόρθωση της αγοράς κατοικίας ενδέχεται να βρίσκεται μόλις στα μισά της διαδρομής, με τις τιμές και τον όγκο να πρέπει να τεθούν υπό πίεση για να πραγματοποιηθεί ένας πλήρης κύκλος “καθαρισμού”.

Ως απάντηση στις προκλήσεις στον τομέα των ακινήτων, οι κινεζικές αρχές προωθούν την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και δίνουν έμφαση στη μεταποίηση.

Έχουν εφαρμοστεί πολιτικές για την παροχή οικονομικής υποστήριξης σε επιλεγμένους κατασκευαστές και ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς αγοράς κατοικιών. Ωστόσο, η ύφεση στην αγορά ακινήτων και η πτώση των μετοχών έχουν αναγκάσει τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να επανεξετάσουν την έκθεσή τους στην Κίνα.

Η KKR αναμένει μια μέτρια επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ της χώρας φέτος και το επόμενο έτος, με παράγοντες που σχετίζονται με τα ακίνητα και τον Covid να μειώνουν στο μισό την αντίδρασή τους στην οικονομία από 1,4% το 2024 σε 0,7% το 2025. Επισημαίνεται ότι ενώ η αύξηση του ΑΕΠ είναι σημαντική, είναι εξίσου καθοριστικό για τις αρχές να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αξιοποιήσουν τις κεφαλαιαγορές.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι οι καταναλωτικές προοπτικές στην Κίνα παραμένουν ισχυρές, με τα άτομα μεσαίου έως υψηλότερου εισοδήματος να ξοδεύουν μέτρια για να αναβαθμίσουν τον τρόπο ζωής τους.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται δαπάνες σε είδη όπως «έξυπνα σπίτια», κατοικίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, λόγω της σημαντικής αύξησης των δαπανών για τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Προοπτικές για την αγορά ακινήτων

Όσον αφορά στις προοπτικές, η KKR πιστεύει ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει τις πολιτικές της ώστε να είναι πιο φιλική προς τους επενδυτές.

Αν και η έκθεση δεν χαρτογραφεί μια απολύτως ξεκάθαρη κατάσταση για τους επενδυτές, υποδηλώνει ότι εάν η Κίνα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο προσφοράς και φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές, η αγορά ακινήτων θα μπορούσε να ανακάμψει σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδά της.

Τονίζει, ιδιαίτερα, τη σημασία της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον τομέα των ακινήτων και τη μείωση των αποταμιεύσεων για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να δαπανούν σε προϊόντα υψηλότερης ποιότητας.

Σχετικά Άρθρα