MENU

Lngprime: Στα μέσα Μαΐου η άφιξη του δεύτερου φορτίου LNG στο FSRU της Αλεξανδρούπολης

Στα τέλη Απριλίου έχει προσδιοριστεί η εμπορική λειτουργία του τερματικού σταθμού

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να παραλάβει η Gastrade το δεύτερο φορτίο LNG στην νέα υπερσύγχρονη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) της χώρας μας, που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα εκπρόσωπος της Gastrade είπε στην ιστοσελίδα Lngprime σε σχόλια μέσω email ότι «η θέση σε λειτουργία του τερματικού βρίσκεται σε εξέλιξη. Το επόμενο φορτίο πρόκειται να φτάσει στα μέσα Μαΐου, αφού ο τερματικός σταθμός θα φτάσει στην εμπορική λειτουργία που έχει οριστεί για τα τέλη Απριλίου», είπε.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο, ύψους 380 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε να κατασκευάζεται και ανήκει στην εταιρεία Gastrade. Το FSRU, χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

 Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.

Ακόμα μεγαλύτερη προβλέπεται η χωρητικότητα του δεύτερου FSRU της Gastrade, που ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες, το οποίο θα αναπτυχθεί και αυτό στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με ορίζοντα λειτουργίας το 2025. Στο νέο έργο, “ΑΣΦΑ Θράκης”, το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή μετοχική σύνθεση της Gastrade περιλαμβάνει πέντε μετόχους οι οποίοι μοιράζονται ισόποσα μερίδια μετοχών της τάξης του 20% έκαστο. Πρόκειται για τον Όμιλο Κοπελούζου, την Gaslog, την ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz και τον ΔΕΣΦΑ.

Σχετικά Άρθρα