MENU

«Παγωμένη» η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ

Σταθερά υψηλά τα επιτόκια και το κόστος

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή κατά την περασμένη εβδομάδα και κατά συνέπεια ούτε η ζήτηση.

Οι δυνητικοί αγοραστές είναι δέσμιοι του υπερβολικού κόστους και της χαμηλής προσφοράς και οι σημερινοί ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν ελάχιστα έως καθόλου κίνητρα για αναχρηματοδότηση με τα σημερινά υψηλά επιτόκια.

Ο συνολικός όγκος των αιτήσεων υποθηκών την περασμένη εβδομάδα ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος, μειωμένος κατά 0,6%, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζών Υποθηκών.

Το μέσο επιτόκιο της σύμβασης για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου με συμβατό υπόλοιπο δανείου (766.550 δολάρια ή λιγότερο) υποχώρησε στο 6,91% από 6,93%, με τα σημεία να μειώνονται σε 0,59 από 0,60 (συμπεριλαμβανομένου του τέλους έκδοσης) για δάνεια με προκαταβολή 20%.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου μειώθηκαν κατά 2% για την εβδομάδα και ήταν 5% χαμηλότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πριν από ένα χρόνο. Τα επιτόκια κυμαίνονται γύρω στο 7% τους τελευταίους μήνες και σχεδόν το 90% των σημερινών δανειοληπτών έχουν υποθήκες με επιτόκια κάτω του 6%.

Οι αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν 13% χαμηλότερες από το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η ζήτηση για αγορά κατοικίας είναι τώρα περίπου η μισή από ό,τι ήταν τον Μάρτιο του 2020, προτού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν, πυροδοτώντας μια μαζική έκρηξη, η οποία εξαφάνισε την ήδη χαμηλή προσφορά.

“Τα αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων συνέχισαν να επιβαρύνουν την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ. Οι αιτήσεις αγοράς παρέμειναν συνολικά αμετάβλητες, αν και οι αγορές FHA αυξήθηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας”, σημείωσε ο κ. Joel Kan, οικονομολόγος του MBA.

Σχετικά Άρθρα