MENU

Η Κίνα χαλαρώνει την πολιτική της για δάνεια αυτοκινήτων

Με την κίνηση αυτή στοχεύει στην τόνωση της ζήτησης

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε αναθεωρήσεις στους όρους αποπληρωμής των δανείων για την προώθηση της ανταλλαγής αυτοκινήτων και την κατάργηση των ελάχιστων προκαταβολών που έχει ορίσει η κυβέρνηση για τους καταναλωτές που χρηματοδοτούν αγορές νέων.

Οι αναθεωρήσεις, οι πρώτες από τις αρχές του 2018, είναι η τελευταία προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, η οποία ταλανίζεται από πόλεμο τιμών και επιβράδυνση της ζήτησης.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να καθορίζουν ανεξάρτητα τις χαμηλότερες πληρωμές που θα δέχονται για προσωπικά δάνεια αυτοκινήτων με βενζινοκινητήρα και νέα ενεργειακά οχήματα (NEV), ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικών Θεμάτων (NFRA).

Πριν από την αναθεώρηση, η οποία τίθεται άμεσα σε ισχύ, για τα NEV ίσχυε ελάχιστο όριο προκαταβολής 15% και για τα οχήματα εσωτερικής καύσης 20%.

“Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καθορίζουν εύλογα τις προκαταβολές, τους όρους και τα επιτόκια των δανείων αυτοκινήτων με βάση την πιστοληπτική ικανότητα και τις δυνατότητες αποπληρωμής των δανειοληπτών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε επίσης ότι ενθαρρύνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν ή να καταργήσουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται για την προπληρωμή των δανείων κατά τη διαδικασία ανταλλαγής παλαιών αυτοκινήτων με νέα.

Αλλά οι προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με τη μείωση των πληρωμών για τα δάνεια αυτοκινήτων αναμένεται να ματαιωθούν από τον πόλεμο τιμών και την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών, ανέφεραν αναλυτές.

Σχετικά Άρθρα