MENU

Σημαντική η συμβολή του τουρισμού και της εστίασης στην ευρωπαϊκή οικονομία

Πρωτιά της Ελλάδας σε προστιθέμενη αξία και απασχόληση

Το 2021, υπήρχαν 1,9 εκατομμύρια επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης στην ΕΕ, που αντιστοιχούν στο 6,1% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το ίδιο έτος, ο τομέας παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης της ΕΕ απασχολούσε 9,9 εκατομμύρια άτομα, αντιπροσωπεύοντας το 6,3% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις της Ένωσης.

Παράλληλα παρήγαγε προστιθέμενη αξία ύψους 203,6 δισ. ευρώ, το 2,2% της προστιθέμενης αξίας της ΕΕ και συγκέντρωσε καθαρό κύκλο εργασιών ύψους 446,0 δισεκατομμυρίων ευρώ την ίδια χρονιά.

Η θέση της Ελλάδας

Η συμβολή του κλάδου στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας των επιχειρήσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ το 2021, ήταν διαφορετική.

Η υψηλότερη συμβολή καταγράφηκε στην Ελλάδα (6,5% της προστιθέμενης αξίας της επιχειρηματικής οικονομίας), ακολουθούμενη από την Κύπρο (6,0%) και την Κροατία (5,4%). Τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Σλοβακία (0,8%), την Τσεχία (1%) και την Πολωνία και τις Κάτω Χώρες (και οι δύο 1,2%).

Όσον αφορά στην απασχόληση, η συμβολή του τομέα στην οικονομία των επιχειρήσεων ήταν υψηλότερη. Κυμάνθηκε από 19,6% στην Ελλάδα, 13,5% στην Κύπρο και 9,5% στην Ισπανία έως 2,8% στην Πολωνία, 3,3% στη Σλοβακία και 3,9% στη Φινλανδία.

Σχετικά Άρθρα