MENU

Νέες επενδύσεις με χρηματοδότηση από το ΤΑΑ και πώληση ακινήτων σχεδιάζει η BriQ

Στα 208,1 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ

Επενδύσεις σε projects ακινήτων ύψους 40 εκατ. ευρώ υλοποιεί η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φέσσα BriQ Properties, ενώ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης συγχώνευσης που περιελάμβανε την απορρόφηση 17 ακινήτων της ICI αξίας 60,6 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο, το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της έχει ενισχυθεί.

Πλέον αποτελείται από 41 ακίνητα, άνω των 168.000 τ.μ. δομημένης επιφάνειας, εύλογης αξία στα 208,1 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 (από 149 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022), αφού συμπεριέλαβε και τα 17 ακίνητα της ICI , τα οποία κατά κύριο λόγο είναι μισθωμένα στην Alpha Bank.

Από την άλλη πλευρά, η εξαγορά τους αύξησε τη δανειακή μόχλευση της BriQ (ο δείκτης LTV διαμορφώθηκε στο 46% και ο καθαρός δανεισμός στα 96 εκατ. ευρώ) με την διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας κ. Άννα Αποστολίδου να αναφέρει στην τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών πως θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα η διαχείρισή του σε επιτοκιακό επίπεδο.

Επίσης εξετάζεται τόσο η ένταξη νέων επενδύσεων σε χαμηλότοκο δανεισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και το ενδεχόμενο πώλησης μη στρατηγικών ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η τελική φάση συγχώνευσης με την ICI οφείλει να επαναβεβαιωθεί ως προς τη σχέση ανταλλαγής μετοχών, καθώς η αρχική συμφωνία βασίστηκε σε μεγέθη του 2022, ωστόσο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2024.

Επενδύσεις σε αποθήκες, γραφεία και τουριστικά καταλύματα

Εκτός από τη συγχώνευση με την ICI η εταιρεία υλοποιεί αυτή την περίοδο επενδύσεις συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2025.

Ειδικότερα, τα projects της BriQ αφορούν σε νέο κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο σε οικόπεδο 117 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζονται δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους κτίρια 44.500 τ.μ. με προϋπολογισμό 31 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κτίριο είχε παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2022 και το δεύτερο πρόκειται να παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2024.

Η εταιρεία, επίσης, έχει σε εξέλιξη την ανακατασκευή κτιρίου γραφείων στην Καλλιθέα, επένδυση που υπολογίζεται σε 6,3 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης σε γη, που θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 50% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και θα παραδοθεί το 2025.

Η BriQ έχει ήδη κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανακατασκευή του κτιρίου πιστοποιημένου κατά LEED, καθώς το 50% του επενδυτικού σχεδίου χρηματοδοτείται με σταθερό επιτόκιο 0,35% από το RRF.

Τέλος, προχωρά σε πρόσθετες επενδύσεις στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Πάρου, όπου σε όμορο οικόπεδο αναπτύσσονται επιπλέον 12 σουίτες, αυξάνοντας τελικά τη δυναμικότητα της μονάδας σε 61 δωμάτια και σουίτες. Η εν λόγω επένδυση είναι ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

*Η Φωτογραφία του κειμένου είναι από τα γραφεία της εταιρείας στο Σύνταγμα

Σχετικά Άρθρα