MENU

Ξεκινά το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» – Σε ποιους δίνει προτεραιότητα το ΥΠΕΝ

Έχει «κλειδώσει» το ποσοστό της επιδότησης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκκίνηση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», μέσα από το οποίο περίπου 3.000 ωφελούμενοι αγρότες θα επιδοτηθούν σε ποσοστό 40% για νέα φ/β ισχύος έως 50 kW.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει «κλειδώσει» το ποσοστό της επιδότησης για το σύνολο των φ/β που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι δυνητικοί δικαιούχοι του «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» είναι όλοι οι επαγγελματίες αγρότες (οι αγροτικές παροχές σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε περίπου 193.000).

Όπως προβλέπεται, την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθεί ο Οδηγός του προγράμματος με αμέσως επόμενο βήμα την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της οποίας θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι, έως περίπου τα τέλη Μαΐου.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, θα ακολουθήσει η προτεραιοποίηση των αιτήσεων -βάσει της οποίας θα προκύψουν οι ωφελούμενοι- με στόχο να αξιοποιηθούν (ανάλογα και με τη συμμετοχή) έως και 30 εκατ. ευρώ που είναι οι πόροι του προγράμματος.

Με στόχο να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες, το Υπουργείο έχει αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα συμμετοχής στα μικρότερα φ/β έως 10 kW.

Το «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» προέρχεται από αναδιάταξη του «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» (στο οποίο συμμετέχουν νοικοκυριά και αγρότες), με την απόσπαση του σχετικού κονδυλίου το οποίο προοριζόταν για την ενίσχυση των αγροτών.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει στη δέσμευση του απαιτούμενου ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο, ο οποίος προορίζεται για τα επιδοτούμενα συστήματα. Όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ, ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος θα αυξηθεί άμεσα, από 3 MW σε 6 MW ανά υποσταθμό του δικτύου διανομής. Με δεδομένο ότι είναι εγκατεστημένοι 225 υποσταθμοί σε όλη τη χώρα, η δεσμευμένη δυναμικότητα θα ανέλθει στα 1.350 MW.

Τα φ/β συστήματα ισχύος έως 30 kW που θα επιδοτηθούν, θα λειτουργούν βάσει του μοντέλου της αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), με στόχο να προσφέρουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στους δικαιούχους με εκμεταλλεύσεις μικρότερου μεγέθους. Τα φ/β από 31 έως 50 kW, θα λειτουργούν με το μοντέλο του ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού (net billing).

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του net metering, η κατανάλωση συμψηφίζεται με τις «ηλιακές κιλοβατώρες», ανεξάρτητα από το πότε αυτές παράχθηκαν Δεδομένου ότι η ενέργεια έχει διαφορετική τιμή στην αγορά, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα του 24ωρου, το net-metering παρέχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τον αγρότη. Στο net billing, ο συμψηφισμός με όρους ενέργειας ισχύει μόνο σε συνθήκες ταυτοχρονισμού, όταν η παραγωγή του φωτοβολταϊκού και η κατανάλωση γίνονται την ίδια στιγμή.

Σχετικά Άρθρα