MENU

Με ανεκτέλεστο 3 δισ. ευρώ, η Cenergy αναμένει EBITDA 250 εκατ. ευρώ το 2024

Σε αναμονή για τη ανάληψη δύο νέων μεγάλων έργα σε Μεξικό και ΗΠΑ

Σε χρονιά ακόμη καλύτερη του 2023 εξελίσσεται η φετινή για τη Cenergy Holdings του ομίλου Viohalco καθώς όλες οι πωλήσεις του 2024 αναμένεται να προέλθουν από εξασφαλισμένα έργα τα οποία απομένει μόνο να εκτελεστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανεκτέλεστο της εταιρείας ανέρχεται σήμερα σε 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ αφορούν στον τομέα των καλωδίων και περίπου 650 εκατ. εκατ. προέρχονται από τη σωληνουργία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, στο παραπάνω ανεκτέλεστο συμπεριλαμβάνονται μόνο τα project υποδομών (υπογεγραμμένες συμβάσεις σε έργα καλωδίων και προμήθεια σωλήνων), κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται οι πωλήσεις προϊόντων «commodities» όπως είναι τα καλώδια για οικιακή χρήση, οι κοιλοδοκοί σε οικοδομές, τα τηλεπικοινωνιακά καλώδια κλπ.

Ισχυρή εξωστρέφεια

Αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των πωλήσεων της εταιρείας μόνο το 30% αφορά σε έργα στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων να προέρχεται από παραγγελίες για καλωδιακά έργα και προμήθεια σωλήνων στο εξωτερικό.

Στα καλώδια οι παραγγελίες αφορούν κυρίως σε έργα υποθαλάσσιων διασυνδέσεων και αιολικά πάρκα σε χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως στην Αγγλία, την Ολλανδία και την Πολωνία, καθώς και περιοχές όπως η ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά στη σωληνουργεία, η εταιρεία έχει αναλάβει πρόσφατα μεγάλα project σε Αυστραλία και Χιλή, ενώ βρίσκεται σε αναμονή για δύο μεγάλα έργα σε Μεξικό και ΗΠΑ, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Cenergy Holdings στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Πρόβλεψη για αυξημένη κερδοφορία

Χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης που δείχνουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα του ομίλου είναι ότι ο CFO της Cenergy Holdings, Αλέξανδρος Μπένος, προέβλεψε ότι τα EBITDA του 2024 θα διαμορφωθούν σε 250 εκατ. ευρώ από 230 εκατ. το 2023.

Κι όλα αυτά μετά από μία χρονιά όπως η περσινή, όπου ο όμιλος παρουσίασε αύξηση τζίρου κατά 200 εκατ. ευρώ ή 14%, είχε ανοδική κερδοφορία κατά 56% και περιθώρια κέρδους κατά μέσο όρο στις δραστηριότητες του 13%.

«Στόχος μας να δίνουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας και να έχουμε καλή κερδοφορία» ανέφερε ο κ. Μπένος και συνέχισε λέγοντας πως «θέλουμε να επικεντρωθούμε σε προϊόντα και αγορές που δίνουν υψηλά περιθώρια κέρδους. Κοιτάμε την ποιότητα και όχι την ποσότητα».

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις του ομίλου για το 2024, ο κ. Μπένος τόνισε ότι η πιο ουσιαστική επένδυση θα είναι αυτή των περίπου 50 εκατ. ευρώ για το ξεκίνημα των εργασιών στο εργοστάσιο (πρώην Πετζετάκης) που απέκτησε η εταιρία στη Βοιωτία μέσω πλειστηριασμού και το οποίο θα επικεντρωθεί στην παραγωγή καλωδίων χαμηλής τάσης. Με την λειτουργία του νέου εργοστασίου, η παραδοσιακή μονάδα της επιχείρησης στη Θήβα θα εξειδικευθεί στην παραγωγή χερσαίων (υπόγειων και εναέριων) καλωδίων υψηλής τάσης.

Σχετικά Άρθρα