Η Γερμανία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για μια πιθανή κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας, καθώς δεν διαθέτει ένα λειτουργικό σύστημα διαχείρισης κρίσεων, προειδοποίησε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Τεχνολογίας Πληροφοριών (BSI).
Όπως αναφέρει το Euractiv παρά την ολοένα και πιο τεταμένη διεθνή κατάσταση ασφαλείας και τις υβριδικές απειλές της Ρωσίας, η Γερμανία δεν έχει μέχρι στιγμής πληγεί από κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας σε κρίσιμες υποδομές.
Όμως η Claudia Plattner, επικεφαλής της υπηρεσίας για την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν έχει τα εργαλεία για να ανταποκριθεί επαρκώς σε μια τέτοια επίθεση.
Η Plattner κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην κυβερνοασφάλεια «πριν συμβεί κάτι μεγάλο και, για παράδειγμα, καταρρεύσουν μια σειρά από ΑΤΜ».
«Γιατί πρέπει πάντα να μαθαίνουμε από τα λάθη; Γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό είναι απίστευτα σημαντικό», δήλωσε στην Tagesspiegel.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν δομές που να διασφαλίζουν τη συνεργασία μεταξύ των 16 κρατιδίων της Γερμανίας και των ομοσπονδιακών αρχών σε περίπτωση μιας τέτοιας κρίσης, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί σε μια τέτοια επίθεση.
Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε πρόσφατα για το αυξανόμενο πρόβλημα των προσπαθειών της Ρωσίας για υβριδικό πόλεμο – ειδικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τρεις εκλογές σε κρατίδια φέτος. «Βιώνουμε στην πραγματικότητα μια νέα διάσταση των απειλών από τη ρωσική επιθετικότητα σε αυτόν τον τομέα», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser.
Τέτοιες απόπειρες έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής σε εκστρατείες παραπληροφόρησης και κατασκοπείας. Η Plattner δήλωσε ότι η υπηρεσία της θα επικεντρωθεί σε εκστρατείες παραπληροφόρησης και πράξεις παραβίασης των λογαριασμών πολιτικών που διεκδικούν αξιώματα για να «βλάψουν τη φήμη τους».
Η ψηφιοποίηση έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, με τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να γίνονται όλο και πιο ικανοί, προειδοποίησε η BSI σε πρόσφατη έκθεσή της. Η BSI σημείωσε επίσης αύξηση των ευπαθειών στο λογισμικό που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πύλες εισόδου για εγκληματίες του κυβερνοχώρου και χάκερ.
Ωστόσο, παρά την αυξημένη απειλή που συνιστά ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι φιλορωσικές ομάδες δεν έχουν ακόμη προκαλέσει μόνιμη ζημία.