MENU

Γ. Σαρελάκος (Aegean Rebreath): Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας για την ολιστική προσέγγιση του ESG

H σημερινή αντιμετώπιση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης απαξιώνει το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος

Στην υιοθέτηση ολιστικών μοντέλων σε ότι αφορά τις ESG δράσεις τους πρέπει να προχωρήσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα αν θέλουν να αποκομίσουν οι ίδιοι αλλά και η κοινωνία τα μέγιστα οφέλη από τις δράσεις αυτές.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Σαρελάκος, ιδρυτής της Aegean Rebreath η οποία σε συνεργασία με εταιρείες και άλλους οργανισμούς προωθεί καινοτόμα πιλοτικά έργα για την απορρύπανση των θαλασσών, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να ξεφύγουν από την πρακτική των one off δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή σε παρεμβάσεις που γίνονται μία φορά το χρόνο, καθαρίζοντας για παράδειγμα τα αποτσίγαρα από μία παραλία της Αττικής.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Σαρελάκο χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας σε ότι αφορά την προσέγγιση των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης κι αυτό γιατί η σημερινή αντιμετώπιση του ESG από την μεγάλη πλειονότητα των ομίλων απαξιώνει το ίδιο το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος και εν προκειμένω των θαλασσών με το οποίο κυρίως ασχολείται η Aegean Rebreath.

«Βασική αρχή και πεποίθηση της Aegean Rebreath αποτελεί η ανάληψη ευθύνης και η ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων στην προσπάθεια απορρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προϋπόθεση αποτελεί η αλλαγή της κουλτούρας τόσο σε επίπεδο καταναλωτών όσο και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και εταιρειών», τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας που κατά καιρούς έχει συνεργαστεί σε ESG project με μεγάλους ομίλους όπως οι Pepsico, Nestle, British American Tobacco, Apivita αλλά και εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας

Μέσω της συνεργασίας και της ανάπτυξης πολιτικών στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ESG (σχετικό με τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών) προωθείται η καινοτομία και η τεχνολογία, ενώ εξάγονται πρωτογενή δεδομένα τα οποία επικοινωνούνται σε κεντρικό επίπεδο καθώς η Aegean Rebreath προχωράει στην εκπαίδευση του προσωπικού των εταιρειών.

«Από την πρώτη στιγμή ο οργανισμός μας θέλησε να ενεργοποιήσει και τις εταιρείες με στόχο την υλοποίηση πιλοτικών έργων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση, όπως επίσης τη βελτίωση των υπηρεσιών και της παραγωγικής διαδικασίας, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη για τη μείωση των ρυπογόνων συσκευασιών και προϊόντων» καταλήγει ο κ. Σαρελάκος.

Σχετικά Άρθρα