Η χρήση βαφής μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Οι δροσερές επιστρώσεις βαφής θα μπορούσαν να μειώσουν τη θερμοκρασία στις πόλεις έως και 1,5 C.
Η χρήση βαφής για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «αστικής θερμικής νησίδας» δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το πείραμα απέδειξε, σαφώς, την αποτελεσματικότητα της.
Ερευνητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang (NTU) επικάλυψαν τις στέγες, τους τοίχους και τα οδοστρώματα μιας βιομηχανικής περιοχής στη Σιγκαπούρη με βαφή που περιέχει πρόσθετα που αντανακλούν τη θερμότητα του ήλιου.
Η πρώτη στο είδος της μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sustainable Cities and Society τον Μάρτιο, αποκάλυψε ότι το χρώμα θα μπορούσε να είναι ένα βασικό εργαλείο για να γίνουν οι αστικές περιοχές πιο άνετες για εργασία και αναψυχή σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.
Πώς μπορεί η ψυχρή βαφή να βοηθήσει στη μείωση της θερμότητας στις πόλεις
Μέχρι τώρα, οι περισσότερες μελέτες για ψυχρές επιστρώσεις χρωμάτων είτε βασίζονται σε προσομοίωση είτε έχουν δοκιμαστεί σε περιορισμένα μοντέλα. Οι ερευνητές του NTU επιδίωξαν να εξετάσουν τον αντίκτυπό τους σε πραγματικές συνθήκες .
Επικαλύπτοντας μια περιοχή της πόλης με δροσερό χρώμα, μπόρεσαν να συγκρίνουν τις θερμοκρασίες και τα επίπεδα άνεσης με μια παρακείμενη περιοχή χωρίς επίστρωση.
Οι ερευνητές μέτρησαν την κίνηση του αέρα, τη θερμοκρασία της επιφάνειας και του αέρα, την υγρασία και την ακτινοβολία σε διάστημα δύο μηνών. Διαπίστωσαν ότι στην επικαλυμμένη περιοχή καταγράφηκε έως και 30% μείωση της θερμότητας που απελευθερώνεται από τις δομημένες επιφάνειες.
Περιέχοντας πρόσθετα που αντανακλούν τη θερμότητα του ήλιου, το χρώμα μπόρεσε με επιτυχία να μειώσει την απορρόφηση και την εκπομπή θερμότητας στην επιφάνεια. Οι στέγες με ψυχρή βαφή αντανακλούσαν 50% περισσότερο ηλιακό φως και απορροφούσαν έως και 40% λιγότερη θερμότητα ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής ώρας μιας ηλιόλουστης ημέρας, σε σύγκριση με τις συμβατικές στέγες.
Έκανε επίσης την περιοχή πιο άνετη για τους πεζούς, καθώς ήταν περίπου 1,5 C πιο δροσερή. Το επίπεδο θερμικής άνεσης τους μετρήθηκε χρησιμοποιώντας τον Universal Thermal Climate Index – έναν δείκτη για την αίσθηση της ανθρώπινης εξωτερικής θερμοκρασίας που λαμβάνει υπόψη, τη σχετική υγρασία, τη θερμική ακτινοβολία και την ταχύτητα του ανέμου.
«Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία ότι οι κρύες επιστρώσεις βαφής μειώνουν τη συσσώρευση θερμότητας και συμβάλλουν στην ψύξη του αστικού περιβάλλοντος», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr E V S Kiran Kumar Donthu.
Μια ελάχιστα παρεμβατική λύση για αστική ψύξη
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ανεκτίμητα σε πόλεις που αναζητούν έναν γρήγορο και φθηνό τρόπο για την καταπολέμηση των καταστροφικών και επιδεινούμενων επιπτώσεων του καύσωνα.
Με τη μείωση της ποσότητας θερμότητας που απορροφάται στις αστικές κατασκευές, μπορεί επίσης να κάνει τα κτίρια πιο δροσερά και να μειώσει την ανάγκη για κλιματισμό σε εσωτερικούς χώρους, προσθέτει.
Αυτό δεν είναι χρήσιμο μόνο σε πόλεις όπως η Σιγκαπούρη που είναι ζεστές όλο το χρόνο, αλλά και σε άλλες αστικές περιοχές καθώς ο κόσμος θερμαίνεται.
«Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι άνθρωποι θα αναζητούν όλο και περισσότερο τρόπους να κάνουν πιο άνετη την καθημερινότητά τους», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής κ.Wan Man Pun.
«Η μελέτη μας επικυρώνει πόσο οι δροσερές επιστρώσεις βαφής μπορούν να αποτελέσουν μια στρατηγική για τη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας στο μέλλον», προσθέτει.