MENU

Ποια επιδόματα συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού

Τι ανέφερε η υπ. Εργασίας σε δηλώσεις της

Στην αύξηση του κατώτατου μισθού που από σήμερα διαμορφώνεται στα 830 ευρώ μεικτά, αναφέρθηκε η υπ. Εργασίας, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε, το δώρο του Πάσχα, αλλά και το επίδομα αδείας θα υπολογιστούν βάσει του νέου κατώτατου μισθού. Από την αύξησή του επηρεάζονται επίσης 13 κατηγορίες επιδομάτων. Μεταξύ αυτών και το επίδομα ανεργίας, που από σήμερα ανέρχεται στα 510 ευρώ.

«Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται και σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες», τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ διατυπώνοντας τον στόχο για το μέλλον του κατώτατου μισθού είπε ότι, «στόχος μας είναι στο τέλος του 2027 ο κατώτατος μισθός να είναι 950 ευρώ», αναφέροντας πως η χώρας μας βρίσκεται πλέον στη μέση του ευρωπαϊκού μέσου όρου όσο αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν η νέα αύξησή του είναι αρκετή συγκριτικά με τις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και τα ενοίκια, απάντησε πως συνολικά η κυβέρνηση καταπολεμά την ακρίβεια με μέτρα όπως οι έλεγχοι και υπογράμμισε πως, «το σημαντικό είναι το νοικοκυριό να δει παραπάνω χρήματα στην τσέπη του. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις έχουμε μειώσει ήδη 5%», κατέληξε, επισημαίνοντας πως πρόκειται για πολύ λεπτή ισορροπία.

Τα 6 βασικά σημεία από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού:

  • Για 4η φορά αυξάνεται ο κατώτατος μισθός επί κυβέρνησης ΝΔ
  • Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός (σε 14μηνη βάση) από 650 που ήταν το 2019. Αυτό σημαίνει αύξηση 27,7% (+180 ευρώ το μήνα) σε σχέση με το 2019. Άρα καθαρά 715 ευρώ το μήνα. Σε 12μηνη βάση ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 968 ευρώ το μήνα (+210 ευρώ σε σχέση με το 2019). Άρα καθαρά 834 ευρώ το μήνα. Το χρόνο η αύξηση αυτή ανέρχεται στα 2.352 ευρώ καθαρά, ποσό που ισοδυναμεί με 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς στην τσέπη του εργαζόμενου σε σχέση με το 2019.
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες, δώρα και 13 κατηγορίες επιδομάτων και παροχών, όπως την τακτική επιδότηση ανεργίας, την ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, το ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, το ειδικό εποχικό βοήθημα και το επίδομα εργασίας
  • Οι 4 αυξήσεις του κατώτατου μισθού υπερκαλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού: Από το 2019 μέχρι σήμερα (2024) σωρευτικά ο πληθωρισμός είναι 16,3% και η μεταβολή στον κατώτατο μισθό είναι 27,7% σε μικτή και 30,7% σε καθαρή βάση.
  • Ο μέσος μισθός από το 2019 μέχρι το τέλος του 2023 έχει αυξηθεί 19%. Την ίδια περίοδο σωρευτικά ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 13%.
  • Με τη νέα αύξηση, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 11η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Αν συνυπολογιστεί η αγοραστική δύναμη, η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 13η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες.

Σχετικά Άρθρα