MENU

Ταμείο Απανθρακοποίησης: Μέχρι 3 δισ. ευρώ για «πράσινα» έργα στα ελληνικά νησιά

Στόχος ο περιορισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων και η ανάπτυξη των ΑΠΕ

«Πρεμιέρα» κάνει σύντομα το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, το νέο εργαλείο χρηματοδότησης «πράσινων» έργων που θα συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των ελληνικών νησιών, μέσα από τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Τα κονδύλια που θα διατεθούν στα συγκεκριμένα έργα υπολογίζονται από 1,5 έως 3 δισ. ευρώ και θα αντληθούν από τη διάθεση 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, στο πλαίσιο πλειστηριασμών κατά τη διετία 2024 – 2025.

Πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι

Όπως προβλέπει ο χρηματοδοτικός σχεδιασμός του Ταμείου, τα έργα ΑΠΕ και οι νησιωτικές διασυνδέσεις θα «τραβήξουν» συνδυαστικά το 80% των πόρων (περίπου 50% και 30% αντίστοιχα). Τα υπολειπόμενα κονδύλια θα κατευθυνθούν σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και άλλες δράσεις. Τους επόμενους μήνες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει σε εξειδίκευση των έργων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ και φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ, έχει ήδη «κλειδώσει» 500 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε και η διαγωνιστική διαδικασία για τα υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης που θα ποντιστούν στις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και του ΒΑ Αιγαίου.

Βασική προϋπόθεση που έπρεπε να καλυφθεί για την «εκκίνηση» του Ταμείου Απανθρακοποίησης ήταν η συμφωνία του ΥΠΕΝ με την Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα της ΕΕ (DG Clima) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατανομή των πόρων καθώς και η έγκριση των προς χρηματοδότηση έργων -από την ΕΤΕπ- βάσει των οφελών τους και της οικονομικής τους βιωσιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο ιδρύθηκε το 2021 μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα του ΥΠΕΝ για την άντληση κονδυλίων από αδιάθετα δικαιώματα ρύπων. Το επόμενο βήμα του Υπουργείου ήταν η σύσταση Ομάδας Διοίκησης Έργου για τη διαμόρφωση της «αρχιτεκτονικής» του Ταμείου σε χρηματοδοτικό και νομοθετικό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα