MENU

Ανεπηρέαστη η Sixt από την συνεχή πτώση των τιμών ενοικιάσεων οχημάτων

Η εταιρία επενδύει στην ηλεκτροκίνηση και στις νέες τεχνολογίες που έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον

Σε θετική τροχιά κινούνται οι πωλήσεις της εταιρίας ενοικιάσεων αυτοκινήτων Sixt το 2024, υποβοηθούμενες και από το ανοδικό τουριστικό ρεύμα της φετινής χρονιάς, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στις ενοικιάσεις εξακολουθούν να έχουν καθοδική τάση όπως συνέβη την περσυνή χρονιά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, η στροφή σε πιο «καθαρά» οχήματα έχει αρχίσει ήδη από το 2019 σε ότι αφορά τη Sixt.

Όπως επισημαίνει ανώτατο διοικητικό στέλεχος, η εταιρεία είναι προσανατολισμένη στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που μειώνουν τις εκπομπές και έχουν θετικότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Γενικότερα ο όμιλος Μοτοδυναμική, στην οποία ανήκει η Sixt, είναι έντονα ευαισθητοποιημένος σε ενέργειες που προωθούν το sustainability, συμμετέχοντας μάλιστα στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», αυτό σύμφωνα με τη διοίκηση, παρουσιάζει κάποιες καθυστερήσεις, γενικότερα όμως εκτιμάται ότι τέτοια προγράμματα θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Γενικότερα η τάση της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη παρουσιάζει πρόσκαιρα σημάδια μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο η τάση θα είναι ασφαλώς έντονα ανοδική.

Η Ελλάδα παρουσιάζει μια υστέρηση σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, όμως θεωρείται σίγουρο πως θα συγκλίνει περισσότερο τα επόμενα ένα με δύο έτη.

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο αύξησης των σταθμών της εταιρίας Sixt μέσα στο 2024, ο επικεφαλής της εταιρίας Γιώργος Λειβαδίτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αναπτυξιακή μας στρατηγική συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη παρουσία στα σημαντικότερα σημεία – κυρίως αεροδρόμια – της χώρας. Η προσθήκη σταθμών γίνεται πολύ προσεκτικά και κατόπιν ανάλυσης της ελκυστικότητας της κάθε περιοχής, προχωράμε αργά και σταθερά όπου και όταν απαιτείται με βάση το στρατηγικό μας πλάνο».

Συγκυριακή η αύξηση εσόδων από πωλήσεις οχημάτων

Αναφορικά με το μεγάλο έσοδο που εξασφάλισε το 2023 η εταιρία από τις πωλήσεις οχημάτων, η διοίκηση τονίζει ότι η δευτερογενής αγορά, αυτή των μεταχειρισμένων οχημάτων, παρουσίασε σημαντική αύξηση τιμών τα τελευταία δύο έτη επειδή η αγορά των νέων οχημάτων παρουσίασε ανωμαλίες στην αλυσίδα τροφοδοσίας και εξαιρετικά σημαντική αύξηση κόστους.

Οι δύο αγορές αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και γι’ αυτό το εξαιρετικά υψηλό έσοδο του 2023 ήταν κατά βάση συγκυριακό φαινόμενο μιας και προήλθε από την μαζική πώληση αυτοκινήτων που δεν διοχετεύτηκαν νωρίτερα λόγω των θεμάτων διαθεσιμότητας και της δυσκολίας προμήθειας νέων αυτοκινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα της Sixt από τις ενοικιάσεις αυτοκίνητων το 2023 αυξήθηκαν κατά 7,9%, με περισσότερες κρατήσεις αλλά και μειωμένη μέση τιμή σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της Sixt έφτασαν τα 41,4 εκατ. ευρώ από ενοικιάσεις και τα 12,5 εκατ. ευρώ από πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις παγίων, με την εταιρία να εκμεταλλεύεται την καλή αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και με στοχευμένες ενέργειες να καταγράφει σημαντική κερδοφορία.

Επίσης η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει επιλεκτικά στο Sixt+, τη συνδρομητική υπηρεσία που θα συνεχίσει να την αναπτύσσει.

Σχετικά Άρθρα