MENU

Στη “δίνη” της κρίσης ακινήτων οι κινεζικές τράπεζες

Τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν κατά 10,4% το 2023

“Αιμορραγία” στους ισολογισμούς των τραπεζών της Κίνας έχει προκαλέσει η παρατεταμένη κρίση στην αγορά ακινήτων της χώρας, καθώς καταγράφουν αύξηση στα επισφαλή δάνειά τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα τέσσερα κορυφαία πιστωτικά ιδρύματα της Κίνας — Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, China Construction Bank και Agricultural Bank of China — αυξήθηκαν κατά 10,4% στα 1,23 τρισ. γιουάν το 2023, από 1,117 τρισ. γιουάν ή 155 δισ. δολ. το 2022.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Nikkei με βάση τα κέρδη των εταιρειών, τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Οι τράπεζες ήταν όλες κερδοφόρες πέρυσι, αλλά τα περιθώρια πιέζονται όλο και περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης χρέους της Κίνας στον τομέα real estate.

Παρά την αύξηση των επισφαλών δανείων, πάντως, οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι διαθέτουν ικανοποιητικά αποθέματα ασφαλείας για να ξεπεράσουν την καταιγίδα και θα ελέγξουν τους κινδύνους δανεισμού προς τους κατασκευαστές ακινήτων.

Το Πεκίνο από την πλευρά του προτρέπει τα ιδρύματα να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση στις εταιρίες ακινήτων και να συμβάλλουν στην διάσωση των επιβαρυμένων με χρέη κατασκευαστών.

Ο κλάδος των ακινήτων της Κίνας έχει βυθιστεί σε κρίση από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν η Evergrande, κάποτε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης της Κίνας, αντιμετώπισε κρίση ρευστότητας με αποτέλεσμα να περιέλθει σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Κι άλλες εταιρίες του κλάδου αντιμετώπισαν παρόμοια ζητήματα με συνέπεια να αθετούν τις πληρωμές των ομολόγων τους, πυροδοτώντας φόβους ότι η κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλους τομείς της οικονομίας συμπαρασύροντας και την παγκόσμια αγορά ακινήτων.

Σχετικά Άρθρα