MENU

Επιστολή του ΕΣΠΕΝ στη ΡΑΑΕΥ: Αμφισβητεί τα στοιχεία μετρήσεων του ΔΕΔΔΗΕ

Ζητούμενο η μεθοδολογία του επιμερισμού της περιοδικά μετρούμενης κατανάλωσης ανά περίοδο κατανομής

Με επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ, ο ΕΣΠΕΝ αιτείται την άμεση και κατά προτεραιότητα εξέταση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Οριστικής Εκκαθάρισης της Αγοράς Εξισορρόπησης του Α’ εξαμήνου του 2022, προκειμένου (α) να πιστοποιηθεί η ορθότητα και η αξιοπιστία των Χρεώσεων που αυτά επιφέρουν στους Εκπροσώπους Φορτίου, (β) να διορθωθούν τυχόν σφάλματα κατά την εφαρμογή της προβλεπόμενης μεθοδολογίας, καθώς και (γ) να συμπληρωθούν ενδεχόμενες ελλείψεις του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.

Οι εναλλακτικοί προμηθευτές που εκπροσωπούνται από τον ΕΣΠΕΝ αμφισβητούν τα στοιχεία μετρήσεων του ΔΕΔΔΗΕ και αντίστοιχα τον ιδιαίτερα υψηλό Συντελεστή Κανονικοποίησης που καλούνται να καταβάλουν.

Τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης διερεύνησης και διόρθωσης

Για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ορθότητας των αποτελεσμάτων της Οριστικής Εκκαθάρισης, ο ΕΣΠΕΝ ζητά από τη ΡΑΑΕΥ μεταξύ άλλων να διερευνήσει:

  • Την πληρότητα των μετρικών δεδομένων: Διαφαίνεται ότι η Οριστική Εκκαθάριση ολοκληρώνεται μέχρι σήμερα εσφαλμένα, με σημαντικό ποσοστό μη πληρότητας στα μετρητικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο κανονιστικό πλαίσιο, η πληρότητα των μετρητικών δεδομένων για την ολοκλήρωση της Οριστικής Εκκαθάρισης θεωρείται αυτονόητη. Επιπρόσθετα, ο Κανονισμός της Αγοράς Εξισορρόπησης στην παρ. 4 του άρθρ. 79 αυτού, συμπεριλαμβάνει στις οριστικές μετρήσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τη χρονική στιγμή της διενέργειας της Οριστικής Εκκαθάρισης, και τις μετρήσεις των μη τηλεμετρούμενων παροχών που εκπροσωπεί ο κάθε Προμηθευτής. Εκ των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η διασφάλιση της πληρότητας των μετρητικών δεδομένων ανήκει στις υποχρεώσεις του Διαχειριστή, ο οποίος οφείλει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλίζει ότι, μέχρι την εκτέλεση της Οριστικής Εκκαθάρισης, έχουν ληφθεί οι ενδείξεις όλων των μετρητών που εκπροσωπούνται από τους Προμηθευτές στο εκάστοτε εξάμηνο εκκαθάρισης. Συνεπώς, εφόσον η Αρχή επιβεβαιώσει ότι η εκτέλεσή της Οριστικής Εκκαθάρισης πραγματοποιείται -έως σήμερα από τον ΔΕΔΔΗΕ- στη βάση ελλιπών μετρητικών δεδομένων, τα αποτελέσματα των οριστικών εκκαθαρίσεων καθίστανται εμφανώς προβληματικά και χρήζουν διορθωτικών παρεμβάσεων, για να διασφαλιστεί η ορθή κατανομή της ενέργειας μεταξύ των Εκπροσώπων Φορτίου και κατ’ επέκταση η ορθότητα των σχετικών χρεώσεων
  • Την μεθοδολογία του επιμερισμού της περιοδικά μετρούμενης κατανάλωσης ανά περίοδο κατανομής
  • Το ποσοστό των πραγματικών απωλειών του Δικτύου Διανομής (τεχνικές και μη)
  • Τη μη λήψη της ενέργειας που δεν καταμετράται στον υπολογισμό του Συντελεστή Κανονικοποίησης

Η επιστολή του ΕΣΠΕΝ

Σχετικά Άρθρα