MENU

Ορόσημο για την παγκόσμια κατασκευαστική βιομηχανία η «Δήλωση του Σαγιό»

Επισφράγισε το Παγκόσμιο Φόρουμ Κτηρίων και Κλίματος

Στις αρχές Μαρτίου περισσότεροι από 1.400 ηγέτες του κατασκευαστικού κλάδου συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ Κτήρια και Κλίμα. Το σημαντικότερο επίτευγμα του φόρουμ ήταν η δημιουργία και η υπογραφή της Δήλωσης του Σαγιό.

Το κείμενο, το οποίο υπογράφηκε από εκπροσώπους 70 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθορίζει κοινές αξίες, ένα κοινό πλαίσιο και μια πορεία δράσης για τη διεθνή συνεργασία γύρω από την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα απαλλαγμένο από τις ανθρακούχες εκπομπές και ανθεκτικό δομημένο περιβάλλον.

Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο κατασκευαστικός κλάδος ευθυγραμμίζεται διεθνώς σε ένα κοινό πλαίσιο για την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η διακήρυξη τονίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένη προσέγγιση στις βιώσιμες κατασκευές, που περιλαμβάνει την ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων, τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, τη χρήση ανανεώσιμων υλικών, την υπεύθυνη χρήση γης και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Είναι γνωστό ότι σήμερα ο συγκεκριμένος κλάδος ευθύνεται σημαντικά για την υπερθέρμανση του πλανήτη, και συγκεκριμένα για το 21% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για το 37% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αποτελεί, επίσης, το 34% της ενεργειακής ζήτησης και καταλαμβάνει το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης πρώτων υλών. Παράλληλα, 100 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων των οικοδομών δημιουργούνται από τις κατεδαφίσεις και τις ανακαινίσεις ετησίως, με το μεγαλύτερο κομμάτι τους να μην επαναχρησιμοποιείται και το 35% να θάβεται.

Ως το 2060 ο διπλασιασμός των κτισμένων επιφανειών αναμένεται να προσθέσει πάνω από 230 δισ. οικοδομημένων τετραγωνικών μέτρων.

Στην Αφρική, ο αριθμός αυτός μπορεί να τριπλασιαστεί, ακόμη και να τετραπλασιαστεί σε χώρες γρήγορης αστικοποίησης. Το 2021, αν και το 40% των χωρών, οι 79 από τις 196, διέθεταν κώδικα ενέργειας, μόνο το 26% είχαν υποχρεωτικές οικοδομικές προδιαγραφές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Φόρουμ.

Σχετικά Άρθρα