MENU

«Άνθιση» του ευρωπαϊκού στεγαστικού κλάδου την επόμενη πενταετία

Στα 80 δισ. ευρώ οι επενδύσεις στην περιοχή ΕΜΕΑ

Στα 70 με 80 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν οι επενδύσεις στη στεγαστική αγορά της περιοχής ΕΜΕΑ (Ευρώπης, Μέση Ανατολή και Αφρική), μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με έρευνα της Cushman & Wakefield.

Το 50% των συμμετεχόντων στην μελέτη έχει ήδη τοποθετήσει πάνω από το 20% του χαρτοφυλακίου real estate στον κλάδο και σχεδόν το 80% σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις του μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η έκθεση, διεξήχθη μεταξύ θεσμικών επενδυτών που διαχειρίζονται εμπορικά ακίνητα αξίας πάνω από 1,4 τρις. ευρώ, και διαπιστώνει ότι η αισιοδοξία για ανάπτυξη του κλάδου είναι ισχυρή, λόγω κυρίως των δημογραφικών αλλαγών, της έλλειψης αποθεμάτων και των κοινωνικών μέγα-τάσεων.

Αυτό αποτυπώνεται και στους όγκους για το 2023, με το 22% των επενδύσεων να προέρχεται από τον κλάδο του real estate στην Ευρώπη, από μόλις 6% το 2007.

Σχεδόν το 90% των επενδυτών θεωρεί ότι οι δημογραφικές αλλαγές αποτελούν το κλειδί στην αύξηση της ζήτησης. Παράγοντες όπως η έλλειψη προσιτότητας, η η τάση διαφοροποίησης του καθεστώτος ιδιοκτησίας και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός διεθνών σπουδαστών, συμβάλουν στη διατήρηση της ισχυρής ζήτησης στους κλάδους ενοικίασης και φοιτητικής στέγασης.

Ποιες αγορές ξεχωρίζουν

Στο πλαίσιο αυτό το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, ενώ ακολουθούν κράτη όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και oι Σκανδιναβικές χώρες.

Το ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Cushman & Wakefield, κ Tom McCabe, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας επισήμανε. “Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής ξεπερνά τα όρια του real estate, ωστόσο όσον αφορά στον στεγαστικό κλάδο η αισιοδοξία έχει «πράσινο χρώμα». Το 80% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η βιωσιμότητα είναι προτεραιότητα για τις επενδύσεις, ενώ το 70% απαντά ότι είναι πρόθυμο να πληρώσει παραπάνω για στεγαστικά ακίνητα με ισχυρά βιώσιμα χαρακτηριστικά“.

Σχετικά Άρθρα